Tijdens Dodenherdenking op 4 mei 2024 organiseert de gemeente Wierden naar jaarlijkse traditie weer een stille tocht en herdenkingsceremonie. De route van de stille tocht gaat langs verschillende monumenten in Wierden. Bij ieder monument is een moment van stilstaan, ook worden bij een aantal monumenten kransen gelegd. De stille tocht eindigt bij het monument aan het Burgemeester J.C. van den Bergplein, waar de herdenkingsceremonie plaatsvindt. De route en het programma vindt u verderop deze pagina.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Bijzonderheden dit jaar

Vanwege de sjabbat (joodse rustdag) wordt de krans namens de Nederlands Israëlische Gemeenschap Twente op vrijdagochtend 3 mei om 10.15 uur gelegd bij het oorlogsmonument bij de Dorpskerk, Burg. J.C. van den Bergplein.

Dit jaar start de kerkdienst in de Rooms Katholieke Kerk om 18.15 uur. De dienst wordt voorgegaan door voorgangster Lisette van Buuren.

De stille tocht wordt ondersteunt door de trommelaars van Muziekvereniging Harmonie Wierden.

Na afloop van de dienst zal de stille tocht om 19.10 uur bij de Dorpskerk van start gaan. 

De stille tocht en herdenkingsceremonie worden dit jaar ondersteunt door de scouts van Scouting H.J.B. Llanos uit Almelo. Bij deze scoutingvereniging zijn veel kinderen uit de gemeente Wierden lid. De scouts ondersteunen onder andere bij het leggen van de kransen en het hijsen van de vlag. 

De heer Byres uit Schotland zal aanwezig zijn tijdens de kerkdienst en 3 kransen leggen tijdens de stille tocht. Hij heeft een bijzondere band met Wierden. De vader van de heer Byres was piloot en stortte met zijn bommenwerper neer in Wierden. Hij heeft het overleefd, maar drie inzittenden zijn overleden.  

De herdenkingsceremonie wordt dit jaar weer ondersteunt door het Algemeen Wierdens Mannenkoor. 

Programma

18.15 uurVoorafgaand aan de stille tocht organiseert de werkgroep oecumenische diensten/WIO een viering in de Rooms Katholieke Kerk
19.00 uurVerzamelen alle deelnemers stille tocht bij het monument bij de Dorpskerk
19.10 uurVertrek stille tocht vanaf de Dorpskerk richting de Appelhofstraat
Stolpersteine AppelhofstraatLeerlingen van de Mariaschool leggen bloemen. Moment van stilte.
Begraafplaats AppelhofstraatStille tocht gaat over de begraafplaats naar de geallieerde eregraven. Burgemeester en echtgenoot leggen hier een krans. Moment van stilte. De heer Byres uit Schotland legt bloemen bij de graven van de 3 Halifax bemanningsleden Steer, Stringer en Jacobs. Moment van stilte.
Monumenten StationspleinLeerlingen van de Kluinveenschool leggen bloemen bij het Monument ter herinnering aan ontsnapte Zeeuwen kersttrein.
 Leerlingen van de Mariaschool leggen bloemen bij het Monument ter herdenking aan Joodse slachtoffers uit Wierden.
 Leerlingen van het Galjoen leggen bloemen bij het Algonquin Monument ter herinnering aan de Canadese bevrijders. Vervolgens is er een moment van stilte.
Stolpersteine en plaquette StationsstraatLeerlingen van de Mariaschool leggen bloemen. Moment van stilte.
Katholieke Begraafplaats StationsstraatBurgemeester en echtgenoot leggen een krans bij het oorlogsgraf op de begraafplaats. De stoet staat stil buiten de begraafplaats, waar een afbeelding te zien is van het oorlogsgraf. Moment van stilte.
Circa 19.45 uurAankomst en opstelling rond het oorlogsmonument bij de Dorpskerk, Burg. J.C. van den Bergplein. Start van de herdenkingsceremonie.

Op vrijdag 3 mei is de kranslegging door de Joodse gemeenschap NIGT. Ook in Enter, Notter-Zuna en Hoge Hexel wordt een stille tocht en herdenkingsceremonie georganiseerd op zaterdag 4 mei. Zie via onderstaande knoppen de programma's.  

Programma Nederlands Israëlische Gemeenschap Twente op 3 mei 

Programma Enter

Programma Notter-Zuna    /programma-stille-tocht-en-kranslegging-hoge-hexel

Programma Hoge Hexel

Jaarthema

Met dit thema vraagt het Nationaal Comité in het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië / Indonesië.

Maar ook breder werkt de Tweede Wereldoorlog door, zoals in de manier waarop we naar de wereld kijken. Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren. Daarom vieren we op 5 mei dat wij in een democratie leven. Een land waar iedereen mag meedenken en meebeslissen, vraagt om ieders verantwoordelijkheid.

Wilt u meer weten over het jaarthema? Kijk dan op www.4en5mei.nl(externe link).

.

Stille tocht Wierden 2023