Wat kost dat?

Bezwaar maken bij de gemeente

Bezwaar maken bij de gemeente kost geen geld.

Voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank

Als u een voorlopige voorziening wilt, moet u die aanvragen bij de rechtbank. Voordat uw verzoek in behandeling wordt genomen, krijgt u een rekening van de rechtbank. U moet namelijk griffierecht betalen. Als u het griffierecht niet betaalt, dan is de kans groot dat de zaak niet in behandeling wordt genomen.

Als u een advocaat inschakelt, schiet deze meestal het griffierecht voor en brengt hij het bij u in rekening. Voor de hoogte van de griffierechten verwijzen wij u naar de website van de Rechtspraak: www.rechtspraak.nl

Als de rechtbank u in het gelijk stelt, krijgt u meestal het griffierecht terug.

Ik wil een advocaat. Moet ik die zelf betalen?

Heeft u niet genoeg aan de hulp van een Buro voor Rechtshulp? Dan kunt u de hulp inroepen van een advocaat. Die moet u betalen. Het is wel mogelijk dat u achteraf een deel van de kosten terug krijgt. Als u de rechtzaak wint, bepaalt de rechter namelijk vaak dat de gemeente een deel van uw kosten aan u moet betalen.

Kunt u de kosten voor een advocaat niet (helemaal) betalen, dan kunt u misschien gebruik maken van een gesubsidieerde advocaat. In Nederland wordt dat geregeld door de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand betaalt dan een deel van uw kosten. Wilt u weten of u een gesubsideerde advocaat kunt krijgen? En hoe u dat moet aanvragen? Kijk dan op de site van de Raad voor de Rechtsbijstand.