Overlast van dieren

Wie dieren houdt, moet zorgen dat deze geen overlast veroorzaken. Toch gebeurt dat soms wel: bijvoorbeeld bijen, duiven, honden of bijvoorbeeld loslopend vee kunnen overlast veroorzaken. Ook van zwerfdieren of 'wilde' dieren kunt u behoorlijk wat last hebben.

Overlast door huisdieren en vee

Veel mensen hebben een hond, en omdat al die honden samen heel wat overlast kunnen veroorzaken, zijn er regels over wat wel en niet mag met de hond. Maar ook voor het houden van bijen en duiven en vee zijn regels opgesteld in de algemene plaatselijke verordening. Heeft u overlast van huisdieren of loslopend vee, dan kunt u een aantal dingen doen.

  • U kunt een gesprek aan gaan met de eigenaar van de dieren om samen op zoek te gaan naar een oplossing.
  • Lukt dat niet, dan kunt u proberen door middel van bemiddeling van de politie de problemen op te lossen. Het telefoonnummer is 0900-8844.

Overlast door zwerfdieren 

Heeft u overlast van zwerfdieren, dan kunt u contact opnemen met Dierenopvang 't Noordbroek. Het zwerfdier wordt dan vaak met de dierenambulance opgehaald.

Overlast van roeken

Bij de gemeente Wierden komen elk voorjaar klachten binnen over overlast van roeken, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Deze klachten worden serieus bekeken en zoveel mogelijk afgehandeld. Het probleem is echter dat er weinig mogelijkheden zijn om overlast van roeken te bestrijden. De roek is volgens een Europese richtlijn namelijk een beschermde vogelsoort. De gemeente maakt gebruik van een alarmpistool om de overlast te bestrijden. Het geluid van de knallen verjaagt de roeken en voorkomt dat ze op een bepaalde plaats gaan broeden. Hierdoor wordt veel overlast voor de rest van het jaar voorkomen.

  • Als u landbouwschade door roeken heeft, meld het dan bij het faunafonds en bij uw jachtopziener.

Overlast van steenmarters

Steenmarters zijn beschermde dieren die heel wat overlast kunnen veroorzaken. Wat u kunt doen als u overlast heeft van een steenmarter, leest u op een aparte pagina.

Overlast van de eikenprocessierups

In mei, juni en juli kunt u in eikenbomen behaarde rupsen aantreffen. De haren van deze rups kunnen klachten veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Wat u kunt doen als u overlast heeft van deze rupsen, lees u op een aparte pagina

Overlast door zieke dieren

Als u een ziek dier ziet of er overlast van heeft, kunt u bellen met de dierenambulance. Op de website van de dierenbescherming kunt u meer informatie vinden.

Ongedierte

Voor de bestrijding van ongedierte moet u zelf contact opnemen met een particulier bedrijf. Adressen vindt u onder meer in de Gouden Gids (zie onder Ongediertebestrijding).

Overlast van ratten of muizen?

Heeft u alle tips op de website van Twente Milieu gevolgd, maar heeft u toch last (gekregen) van ratten in of rondom uw huis? Dan helpt Twente Milieu u graag. U kunt als inwoner van Almelo, Borne, Enschede, Hengelo of Wierden een gratis afspraak inplannen via dit contactformulier of telefonisch op werkdagen tussen 08.00-17.00 uur via 0900-8520111 (lokaal tarief).