Stankoverlast

Stankoverlast kan veroorzaakt worden door bedrijven. Regelmatig komen er bij de gemeenten ook klachten binnen over stankhinder in huis. In veel geval­len is deze stank te wijten aan een fout of een defect in de riolering van het huis.

Stankoverlast van bedrijven

Heeft u stank-overlast door bedrijven, dan kunt u twee dingen doen:

  • U kunt de Regiopolitie bellen (0900 8844)
  • U kunt contact opnemen met het loket Bouwen en Wonen van de gemeente.

Of u de politie of de gemeente belt hangt af van bijvoorbeeld het tijdstip waarop u de overlast ervaart.

Als er sprake is van eenmalige overlast, dan kunnen de politie of gemeente optreden. In andere gevallen kan het voorkomen dat de gemeente eerst metingen verricht. Deze kunnen er bijvoorbeeld toe leiden dat het bedrijf andere normen krijgt opglegd.

Stankoverlast in huis

Stinkend of bubbelend riool

Hieronder vindt u mogelijke oorzaken en oplossingen voor een stinkend en bubbelend riool.

Lucht in en uit het riool

Als water in het riool loopt, moet er lucht uit. En als het water uit het riool verdwijnt, moet er lucht in. Dat geldt voor het riool in en om uw huis én voor het openbare riool. De lucht van het openbare riool gaat zelfs voor een groot deel via uw huis het riool uit; samen met de lucht uit uw eigen riool. Dat gebeurt via een open rioolpijp die door uw dak naar buiten steekt. Vooral als het regent, moet er veel lucht uit het riool. Die vieze lucht wilt u natuurlijk niet in huis hebben. Daarom moet uw riool in huis ook luchtdicht zijn. En pas op dat u bij de open pijp geen dakraam of ventilatierooster plaatst. Dan komt de stank alsnog in uw woning!

Problemen door bubbels en stank

Heeft u geen ontluchtingspijp op uw dak (deze kan ook onder de dakpannen zitten)? Dan kunt u problemen krijgen, zoals stank in huis of bubbelende afvoeren. Als uw riool niet verstopt is en u hoort tóch gebubbel, dan zit het probleem in de ontluchting. Dat geldt ook als elke rioolaansluiting in uw huis wel een stankslot heeft en het riool tóch stinkt. Misschien heeft u bij een verbouwing de dikke ontluchtingspijp vervangen door een kleinere, omdat u niet precies wist waarvoor de pijp daar zat. Schakel bij bubbelende afvoeren of een stinkend riool een deskundige in, zoals een installateur/loodgieter.

Problemen door stank (zonder bubbels)

U heeft last van rioollucht in huis zonder dat het riool bubbelt. Dat kan als een zogenaamd stankslot (bijvoorbeeld een zwanenhals onder een gootsteen) niet meer functioneert. Bijvoorbeeld omdat al het water verdampt is (vanwege beperkt gebruik of na een lange vakantie). Dan staat het riool in open verbinding met de lucht in huis. U lost het op door wat water in de betreffende gootsteen, wasbak of putje te gieten. 

Rioollucht op straat

Bij droog weer kan het 'stankslot' van de kolk droog staan. U kunt dit verhelpen door een emmer water in de kolk te gieten. Is de stank na twee dagen nog niet weg, meldt u dit dan aan de gemeente. Wij controleren dan of het stankscherm in de kolk in tact is.

Na rioleringswerkzaamheden in de straat kan er tijdelijk een rioollucht blijven hangen. Deze zal na een paar dagen wegtrekken. Als de stank langer dan twee dagen aanhoudt meldt u dit dan.

Rioollucht bij dakkapel of dakraam?

Als u rioollucht ruikt bij uw dakraam of dakkapel, dan is de kans groot dat de ontluchtingspijp niet op de juiste plaats staat. Als u in een ouder huis woont kan die lucht ook uit de regenpijp komen (met name als het regent). Raadpleeg dan een installateur. 

Inlichtingen

Inlichtingen over stankhinder in huis en rioolstank kunt u krijgen bij het loket Bouwen en wonen in het gemeentehuis. De medewerkers van dit loket kunnen advies geven hoe uw probleem kan worden opgelost.