Het eindklassement Twentse Wipper is overduidelijk: de gemeente Wierden is regionaal winnaar van het NK-Tegelwippen. Met maar liefst 42.453 gewipte tegels eindigt het landelijk als nummer 4 in de categorie ‘kleine gemeente’. Een waanzinnig resultaat dankzij de inzet van onze inwoners die in de periode van 21 maart tot en met 31 oktober tegels hebben vervangen voor groen. Door deze transitie is de gemeente Wierden vergroend en de biodiversiteit toegenomen.

Succesvolle vergroeningsmaatregelen

Wethouder Gertjan ten Brinke: ‘Een geweldig resultaat! En dat hebben wij te danken aan de inzet van onze inwoners’. Veel inwoners zijn dit jaar in eigen tuin aan de slag gegaan en succesvol maakt dit jaar ook de vergroeningmaatregelen van basisschool De Roerganger in Enter en de vergroening aan de Kruizemunthof in Wierden.

OBS De Roerganger en vergroenen Kruizemunthof

‘Bij deze projecten in Enter en Wierden hebben we grote betrokkenheid en enthousiasme bij de school, leerlingen en hun ouders gezien’, aldus Ten Brinke. Leerlingen van basisschool De Morgenster hebben mee mogen denken in de plannen waarbij de rolschaatsbaan wordt getransformeerd naar een plek waar ontmoeten, sport, spel, klimaat en groen straks allemaal samen komt. Bij De Roerganger hebben ouders en leerlingen samen zo’n 7000 tegels gewipt. ‘Mooi dit enthousiasme te zien!', aldus Ten Brinke.

Tegeltaxi

Inwoners die door het verwijderen van tegels ruimte maakten voor meer groen in de tuin, konden gebruik maken van de Tegeltaxi. Tijdens het NK Tegelwippen van 21 maart t/m 31 oktober reed chauffeur Luuk elke woensdag door de gemeente Wierden om bij inwoners de gewipte tegels gratis op te halen.

Waarom Tegelwippen?

Door klimaatverandering hebben we ook in Wieden steeds vaker te maken met extreem weer, zoals droge zomers en hevige regenval. Om overlast van hitte, droogte en water zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om je huis en tuin aan te passen aan het klimaat. Dat kan bijvoorbeeld door de tegels in je tuin te vervangen voor groen, zoals gras, planten of bomen. Maar er zijn nog veel meer dingen die je kan doen! Kijk voor tips om je huis en tuin klimaatproof te maken op groenblauwtwente.nl. Financieel steuntje nodig voor het verduurzamen van je woning of vergroenen van je tuin? Kijk voor subsidiemogelijkheden op www.wierden.nl/subsidies

NK Tegelwippen

Het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen, gestart in 2020 als een strijd tussen Amsterdam en Rotterdam, is uitgegroeid tot een landelijke competitie met in 2023 een deelname van 173 Nederlandse gemeenten. Bewoners en gemeenten hebben samen in recordtempo 4.548.466 tegels verwijderd, wat neerkomt op 413.000 vierkante meter, vergelijkbaar met 82 voetbalvelden aan extra groen.