Particulieren

Foto van overgeschilderde golfplaat

Huurt u een woning? Neemt u dan contact op met uw verhuurder of woningbouwvereniging. Heeft u een koopwoning? Lees dan verder.

Heeft u een koopwoning met een asbestdak? Als eigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor onderhoud aan uw woning en dus ook voor het verwijderen van uw asbestdak.

Filmpje: Sophie en Marin hebben een schuur met een asbestdak. Ze weten nog niet hoe zit het beste kunnen gaan aanpakken.

Is uw dak beschadigd of verweerd? Of is het groter dan 35 m2?

Is het dak groter dan 35m2? Of is het beschadigd of verweerd? Dan bent u verplicht een gecertificeerde asbestsaneerder in te schakelen. Zij kennen als geen ander de regelgeving rondom asbestverwijdering.

Is uw dak kleiner dan 35 m2?

Is uw asbestdak kleiner dan 35m2? En bestaat het uit onbeschadigde geschroefde golfplaten?  Dan mag u uw asbestdak zelf verwijderen (maximaal 35m2 per kadastraal perceel).   

NB Is uw asbestdak erg verweerd? Of zitten er spijkers in? Dan moet u het laten verwijderen door een gecertificeerde asbestsaneerder.

Stap 1: sloopmelding doen

U moet van te voren een sloopmelding doen bij de gemeente (meer hierover leest u op de pagina ‘Asbest verwijderen’).  Dit is gratis.

  • Tip: voeg een foto bij waarop wij kunnen zien dat het om geschroefde platen gaat.
  • Tip: voeg een kadastraal kaartje  waarop wij duidelijk kunnen zien om welk gebouw het gaat.

Zo kunnen wij uw melding sneller beoordelen.

Meer lezen over de sloopmelding 

Als wij geen vragen hebben over uw melding, krijgt u van ons een bon om gratis pallet en folie op te halen én een bon om gratis asbesthoudende golfplaten in te leveren.

Stap 2: pallets, folie en een asbestsaneringspakket ophalen

  • Tegen inlevering van uw bon kunt u pallets en folie ophalen bij Milieucontrol aan de Ten Cateweg 8 in Wierden. U hoeft hiervoor niet te betalen.
  • Op vertoon van uw sloopmelding kunt u bij het loket Bouwen en wonen in het gemeentehuis gratis een asbestsaneringspakket ophalen met onder andere beschermende kleding en een masker. 

Stap 3: asbest verwijderen en inpakken

U verwijdert het asbest voorzichtig. U plaatst het op een pallet en pakt het in volgens de instructies op de ‘bon voor inleveren golfplaten’. Ook uw beschermde kleding, mondkapje en gebruikte doeken pakt u volgens de instructies in. Bekijk ook het filmpje van Milieucentraal

Stap 4: asbest inleveren

U kunt uw ingepakte golfplaten én uw ingepakte kleding op de volgende dagen gratis inleveren. Vergeet niet uw ‘waardebon voor gratis inleveren’ mee te nemen!

Zaterdag 7 juli 2018  9.00-16.00 uur Gemeentewerf Wierden (Anjelierstraat)
Inzameldagen asbest
Zaterdag 14 juli 2018 9.00-16.00 uur Gemeentewerf Enter (Sportlaan)
Zaterdag 29 september 2018 9.00-16.00 uur Gemeentewerf Wierden (Anjelierstraat)
Zaterdag 6 oktober 2018 -  9.00-16.00 uur Gemeentewerf Enter (Sportlaan)

Handig om te weten: er is een verreiker aanwezig om de pallets met golfplaten van uw aanhanger te halen.