Een waterbewuste tuin maken

Wist u dat…

 • het steeds vaker en harder gaat regenen?
 • wateroverlast na een regenbui steeds gewoner zal worden?
 • regenwater schade kan veroorzaken aan huizen, straten en tuinen?
 • de gemeente maatregelen neemt tegen wateroverlast?
 • u de kans op schade kunt verminderen door uw tuin aan te passen?
 • een kleine aanpassing in uw tuin al het verschil maakt?

Wat kunt u doen?

Het basisprincipe is heel simpel: als u regenwater na een bui een poosje in uw tuin vast kunt houden, wordt het risico op overstromingen van straten en riolering kleiner. Bij een regenbui stroomt er namelijk veel water via uw regenpijp of oprit het riool in. Het rioolsysteem kan daardoor overbelast raken.

12 tips voor uw waterbewuste tuin

Ga ook aan de slag! Ook voor uw tuin zijn er slimme kleine en grote maatregelen waarmee u regenwater kunt opvangen en benutten. Laat u inspireren door de tips op onze website, kijk voor meer tips op www.huisjeboompjebeter.nl of laat u adviseren door een hovenier. Het maakt niet uit of een u een grote of een kleine tuin hebt: elke druppel telt.

 • 1. Tegels eruit, groen erin

  Foto van tuin met veel planten en bloeiende bloemen

  Minder tegels en meer groen in uw tuin heeft veel voordelen. Regenwater kan in de bodem zakken, waardoor wateroverlast bij hevige regenbuien minder wordt. Ook is een groene tuin in de zomer koeler dan een betegelde tuin.  De ideale waterbewuste tuin is voor minder dan de helft betegeld.

  Lees meer >>
 • 2. Regenpijp afkoppelen

  Foto van afgekoppelde regenpijp waarbij het water wegloopt over de tegels

  Als uw regenpijp is aangesloten op het riool, belast dit bij een regenbui het rioolsysteem. Bij te veel regenwater in het riool kan wateroverlast ontstaan. De kans hierop wordt kleiner als u de regenpijp los koppelt van het riool en in uw tuin laat stromen. Dat kan heel eenvoudig door de regenpijp af te zagen.

  Lees meer >>
 • 3. Stapstenen / waterdoorlatende verharding

  Foto van tuin met stapstenen

  U kunt voor uw terras, tuinpad of oprit waterdoorlatende verharding gebruiken. Een beetje ruimte tussen de stenen helpt al. Voor een tuinpad kunnen stapstenen ook een mooie oplossing zijn.

  Als u gebruik maakt van waterdoorlatende verharding, kan het water sneller in de bodem wegzakken. Zo krijgt u minder wateroverlast in uw tuin en op straat bij heftige regenbuien.

  Lees meer >>
 • 4. Grindstrook

  Foto van grindstrook in combinatie mat stapstenen
  Lees meer >>
 • 5. Ondergrondse wateropvang / infiltratiekratten

  Foto van infiltratiekratten
  Lees meer >>
 • 6. Regenton

  Foto van regenton met kraantje

  Een regenton helpt ook om regenwater op te vangen bij uw woning. U kunt het opgevangen regenwater gebruiken voor uw planten. Regentonnen zijn er in allerlei vormen en maten tot ca. 200 liter en hebben vaak een aftapkraantje.

  Lees meer >>
 • 7. Regenwatervijver

  Foto van vijver

  Als u uw regenpijp aansluit op een vijver, kunt u de vijver gebruiken om regenwater op te vangen en vertraagd af te voeren.

  Lees meer >>
 • 8. Hoogteverschillen in de tuin

  Foto van een tuin met een trappetje en een gazon dat lager ligt

  Als u een deel van uw tuin of gazon met 15 cm verlaagt, kunt u veel winnen. De hoger gelegen delen van uw tuin (bijvoorbeeld uw terras) dan droog na een zware bui. En het water stroomt naar een plek waar het geen kwaad kan. Gras is zeer geschikt voor het lager gelegen deel van de tuin, maar ook andere planten die tegen droge en natte periodes kunnen geschikt zijn.

  Lees meer >>
 • 9. Groen dak

  Foto van groen dak

  Een groen dak houdt regenwater tijdelijk vast en houdt de ruimte eronder koel. Een sedumdak vergt bijvoorbeeld weinig onderhoud. Omdat het weinig weegt, is het geschikt voor bijna elk dak, dus ook voor een schuurtje of tuinhuisje. Maar u kunt ook kiezen voor een zwaarder dak dat beplant kan worden met bijna alles wat ook in een tuin te vinden is. Zelfs een schuin groen dak behoort tot de mogelijkheden.

  Lees meer >>
 • 10. Open goot

  Afbeelding van een open goot

  Als u uw regenpijp afkoppelt, kunt u het water uit uw regenpijp via een open goot naar een sloot of vijver leiden. U kunt een open goot maken met klinkers, maar er zijn ook kant-en-klare betongoten te koop.

  Lees meer >>
 • 11. Regenwaterschutting

  Afbeelding van tuin met regenwaterschutting

  Als u uw regenpijp afkoppelt, kunt u het water opvangen in een regenwaterschutting. Dit is een holle schutting, die op dezelfde manier werkt als een regenton. U kunt de schutting voorzien van een kraantje.

 • 12. Regenwatergebruiksinstallatie

  afbeeldign van huis met regenwatergebruiksinstallatie

  De installatie, die u zowel in huis als buiten kunt plaatsen, houdt regenwater vast dat op het dak of in de tuin valt. Het kalkvrije regenwater kunt u gebruiken voor uw wasmachine, wc of tuin.  Zo bespaart u meteen op uw waterrekening.

  Lees meer >>