Rijbewijs aanvragen voor 75-plussers

Bent u ouder dan 75 en verloopt uw rijbewijs binnen een jaar? Dan is het verstandig om binnenkort te beginnen aan een nieuwe aanvraag. Het  aanvragen van een nieuw rijbewijs kan in sommige gevallen namelijk meer dan een half jaar duren. Dat komt omdat 75-plussers medisch gekeurd moeten worden voordat ze het rijbewijs krijgen.

Deze stappen moet u als 75-plusser doorlopen om uw rijbewijs te verlengen:

Stap 1: gezondheidsverklaring invullen

U vult een  gezondheidsverklaring in. Dat doet u bij voorkeur op online via mijn.cbr.nl:

mijn.cbr.nl

Wilt u liever een papieren formulier invullen en opsturen naar het CBR? Dan kunt u een formulier ophalen bij het loket Burgerzaken. De kosten hiervoor zijn 37,50 euro. Dit heeft wel een nadeel: De verwerking van papieren gezondheidsverklaringen duurt een stuk langer dan de verwerking van gezondheidsverklaringen die via mijn.cbr.nl zijn ingediend.

Stap 2: afspraak maken met arts

U krijgt bericht van het CBR waarin staat dat u een afspraak moet maken met een keuringsarts. Heeft u een medische aandoening? Dan moet u ook een afspraak maken met een medisch specialist.

Stap 3: verslag van de arts opsturen

Als u bij de arts bent geweest, stuurt u het verslag  naar het CBR. Het is ook mogelijk dat de arts dat voor u doet.

Stap 4: geschiktheidsverklaring of extra onderzoek

U krijgt bericht van het CBR, waarin staat dat u gezond genoeg bent om te rijden (geschiktheidsverklaring). Als het CBR nog niet zeker weet of u gezond genoeg bent om te rijden, kan het CBR u vragen om nog een keer naar een arts te gaan of om een rijtest te doen. 

Stap 5: rijbewijs aanvragen

Als u een geschiktheidsverklaring heeft gehad van het CBR, gaat u naar het gemeentehuis om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Dat moet u binnen een jaar doen, omdat de geschiktheidsverklaring een jaar geldig is.
U neemt het volgende mee naar het gemeentehuis:

  1. Pasfoto
  2. Uw oude rijbewijs
  3. Geldig identiteitsbewijs

Afspraak maken voor aanvraag rijbewijs

Stap 6: rijbewijs ophalen

Meestal ligt het rijbewijs na 5 werkdagen klaar. U moet het persoonlijk komen afhalen. Dat moet u binnen 3 maand doen.