Burgemeester: blijf met elkaar praten in deze moeilijke tijden

(Datum: 28-04-2020) Verlenging van de maatregelen, betekent ook verlenging van eenzaamheid

Beste inwoners van de gemeente Wierden,

De boodschap van premier Rutte vorige week was toch wat minder positief dan we misschien met elkaar hadden gehoopt. Hoewel ouders en kinderen blij zullen zijn dat er voor de jongsten in onze samenleving weer wat meer bewegingsvrijheid komt, zijn de meeste maatregelen verlengd tot 20 mei. Dit betekent dat we onze sociale contacten nog steeds tot een minimum moeten beperken, waarmee voor sommigen van ons opnieuw een periode van eenzaamheid wordt verlengd.

De laatste tijd hoor ik steeds meer verhalen over de eenzaamheid die alleenstaanden ervaren na wekenlang thuiszitten. Eenzaamheid die ik mij goed kan voorstellen. Want van de ene op de andere dag van dagelijks contact met collega’s en een agenda vol afspraken met familie en vrienden, naar geen enkel fysiek contact met de buitenwereld is een harde overgang. En hoewel er vele digitale mogelijkheden zijn, is dat niet hetzelfde.

Erkenning en begrip voor elkaars gevoelens kunnen we alleen opbrengen als we het met elkaar delen. Ik wil iedereen dan ook op het hart drukken om vooral je gevoel te delen met anderen als je het, om welke reden dan ook, even moeilijk hebt. Vragen om hulp en kwetsbaarheid tonen is lastig, maar het kan ook deuren openen die voorheen gesloten leken. Blijf daarom met elkaar in contact, zodat we elkaar samen door deze moeilijke periode heen kunnen helpen.

Tot slot wil ik deze week nog even stil staan bij 4 en 5 mei. Want met 75 jaar vrijheid in gedachten, denk ik telkens aan onze ouderen die de oorlog nog hebben meegemaakt. Ze hebben al een heel leven achter zich waarin zij herinneringen en verhalen over de oorlog met zich meedragen. Dat zij na al die jaren opnieuw onvrijheid ervaren omdat ze niet naar buiten kunnen en geen bezoek mogen ontvangen, dat maakt mij deemoedig stil. Laten we ook daarover het gesprek niet uit de weg gaan en gezamenlijk stilstaan bij onze verworven vrijheden, want hoe gek het in deze tijden ook klinkt: vrijheid geef je door!

Doret Tigchelaar
Burgemeester gemeente Wierden

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 13 en 14 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
u g i d a n e n o h i n i m a