Burgemeester: een bijzonder eerste jaar

Datum: 23 juni 2020

Beste inwoners van de gemeente Wierden,

Vorige week was het alweer een jaar geleden dat ik geïnstalleerd werd als uw burgemeester. Ik had mij van alles voorgesteld bij het burgermeesterschap maar dat mijn eerste jaar als eerste burger van de gemeente Wierden op deze manier zou verlopen, had ik nooit kunnen bedenken. Dat het een bijzonder jaar zou worden, dat was op voorhand al wel duidelijk. Al was het alleen al vanwege de vele activiteiten die er rond de herdenking van 75 jaar vrijheid op het programma stonden.

Helaas liep het anders en zijn alle festiviteiten doorgeschoven naar volgend jaar. Het neemt niet weg dat we alsnog stil kunnen staan bij dit bijzondere jaar, alleen was het zo fijn geweest om dat met elkaar te doen. In het verlengde daarvan stond deze maand ook de jaarlijkse Veteranendag in Wierden op het programma. Op die dag komen onze veteranen samen met hun partners op bezoek in het gemeentehuis om op informele wijze verhalen met elkaar te delen. Deze maand zou ik kennismaken met die jaarlijkse traditie, maar deze bijeenkomst is verplaatst naar dit najaar. Op die manier kunnen we toch in dit herdenkingsjaar een moment hebben om samen terug te kijken op 75 jaar vrijheid.

Ook de basisschoolkinderen hebben een blijvende herinnering aan 75 jaar vrijheid gekregen. De scholen namen het initiatief om samen met de gemeente een speciale mok uit de delen aan alle basisschoolleerlingen in onze gemeente. Een mooi en belangrijk initiatief. Want door de jongste generatie hierbij te betrekken, houden we de verhalen van toen levend. Volgend jaar kunnen we hopelijk ook weer samen met hen herdenken en stilstaan bij wat vrijheid voor ons betekent.

De afgelopen weken zijn we vooral geconfronteerd met wat beperkte vrijheid met ons doet. We zijn zo ontzettend gehecht aan onze vrijheid dat het als vanzelfsprekend voelt. Dat zie ik ook nu er steeds meer mag. Mensen eigenen zich hun vrijheid weer toe omdat het een verworven recht is dat diep geworteld is in onze samenleving. Dat is mooi om te zien want hoewel het geen fijne aanleiding is, leert deze crisis ons ook de waarde van onze vrijheid en doet het ons beseffen dat we moeten blijven koesteren wat we hebben!

Doret Tigchelaar
Burgemeester gemeente Wierden

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 12 en 13 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
i m o r a t i z e d u r i s e