Burgemeester: ga niet onnodig op pad

Afbeelding burgemeester Doret Tigchelaar

(Datum: 27 oktober 2020)

Beste inwoners van de gemeente Wierden,

Twee weken geleden is de gedeeltelijke lockdown afgekondigd. Het is een nog verdere aanscherping van de bestaande maatregelen met de sluiting van de horeca tot gevolg. Dat is niet wat je wilt maar wel wat helaas nodig is. Ook in onze gemeente. Want de afgelopen andere halve week zien we ook bij ons een extreme groei in het aantal nieuwe besmettingen. Waar we tijdens de eerste golf met relatief weinig besmettingen te maken kregen, zijn de cijfers nu zeer zorgelijk.

Afgelopen week waren er dagen dat de gemeente Wierden bovenaan de landelijke lijstjes stond van gemeenten met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners. Daar schrik je van als burgemeester van een kleine en hechte gemeenschap. De impact is groot en ik wens iedereen die getroffen is veel sterkte toe de komende tijd.

De GGD heeft laten weten dat er in onze gemeente niet echt sprake is van specifieke brandhaarden die geleid hebben tot deze explosieve groei van besmettingen. In zowel Wierden, Enter als Hoge Hexel zijn het aantal besmettingen té hoog. En ook de verspreiding over de verschillende leeftijdsgroepen laat een afwijkend beeld zien. Waar in de rest van Twente veel positieve testen zijn onder tieners, zijn het bij ons met name de twintigers en vijftigers die besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Het virus is ongrijpbaar en het gevoel van onmacht is groot. Wij hebben continu contact met de scholen, zorginstellingen en sinds deze week ook weer met het Wierdens Interkerkelijk Overleg. Toch kunnen we er met elkaar niet goed de vinger op leggen waar het precies misgaat. Overleg met andere burgemeesters leverde mij een bevestiging van dit gevoel op.

Daarom doe ik nogmaals een beroep op ieders verantwoordelijkheid. De bestrijding van het coronavirus staat of valt met ons eigen gedrag. Ik begrijp dat dat lastig is met een onzichtbare vijand, maar de cijfers liegen niet. Het virus is nu echt onder ons allen. Waarschijnlijk heeft u deze ervaring op dit moment ook en is de vijand minder onzichtbaar geworden en maakt u zich zorgen om een naaste. Laten we daarom allemaal uiterst voorzichtig zijn en blijven. Houd u zich in ieder geval aan de basisregels, beperk het contact met anderen en ga niet onnodig op pad. Maar als uw burgemeester zou ik willen zeggen: doe er nog een schepje bovenop en maak het thuis zo gezellig en aangenaam mogelijk, maar blijf thuis! Alleen zo kunnen we er voor zorgen dat het virus niet verder om zich heen grijpt.

Doret Tigchelaar,
burgemeester gemeente Wierden

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 11 en 12 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
o x i m o b i k u f u s u w a