Burgemeester: in gedachten herdenken we samen

(Datum: 6 mei 2020)

Beste inwoners van de gemeente Wierden,

Ik heb er in de afgelopen weken al vaak over geschreven en ook in deze week kan ik de 75 jaar bevrijding niet onbenoemd laten. Het is zo ontzettend jammer dat het hele programma rondom dit bijzondere jaar, waarin we onze vrijheid met tal van activiteiten zouden herdenken, niet door kan gaan omdat we in onze vrijheid beperkt zijn. 

Zo zou ik deze week aanwezig zijn bij de onthulling van het monument ter nagedachtenis aan de neergestorte Short Stirlingbommenwerper aan de Goorseweg in Enter. Zo’n 25 familieleden van de inzittenden uit Engeland en Nieuw-Zeeland waren van plan naar Nederland te komen om bij dit bijzondere moment aanwezig te zijn. Samen zouden we stilstaan bij wat er in 1943 gebeurd is en onze dankbaarheid tonen voor hun dappere inzet voor onze vrijheid. Helaas gaat dat dit jaar niet door, maar in gedachten zijn we bij elkaar als we denken aan 75 jaar vrijheid.

Deze maand stond ook de onthulling voor het monument van kamp Vossenbosch gepland. Een groep dorpsgenoten heeft zich ingezet voor een herdenkteken dat herinnert aan de periode die de Molukse KNIL-militairen en hun families doorbrachten in de barakken. Met elkaar zouden we stilstaan bij wat er zich daar in de jaren ’50 en ‘60 heeft afgespeeld.  Deze week denk ik ook aan hen, want in kamp Vossenbosch voelden onze Molukse dorpsgenoten zich allesbehalve vrij.

Ondanks het missen van de vele gezamenlijke herinneringsmomenten, voelt het goed dat het college op 4 mei namens u allen een krans heeft gelegd bij de oorlogsmonumenten in Wierden, Enter, Hoge Hexel en Notter. Samen met onze partners herdachten we de gebeurtenissen van 75 jaar geleden. Het is ontzettend verdrietig dat we dit jaar op deze manier stil moeten staan bij vrede en vrijheid, maar tegelijkertijd ben ik trots op hoe we toch in staat zijn om in verbondenheid met elkaar te herdenken.

Doret Tigchelaar,
Burgemeester gemeente Wierden

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 10 en 11 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
o x a f u z u l o g u s i x o