Burgemeester: met elkaar houden we het verhaal van de Molukse gemeenschap levend

Afbeelding burgemeester Doret Tigchelaar

(Datum: 18 mei 2021)

Beste inwoners,

De eerste week van mei staat in Nederland in het teken van oorlog en vrede. Met elkaar staan we op 4 mei stil bij hen die het leven lieten tijdens oorlogssituaties en vredeoperaties en een dag later vieren we de vrijheid. Maar de maand mei is ook om een andere reden verbonden met vrede en vrijheid. Het is deze week namelijk precies 70 jaar geleden dat de eerste Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen in woonoord Vossenbosch kwamen wonen.

In 1951 kwamen er zo’n 12.500 Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen naar Nederland met het idee dat zij na een aantal maanden zouden terugkeren. Zij kwamen in een koud en vreemd land terecht, ver weg van huis en werden verdeeld over Nederland ondergebracht. Het voormalige werkkamp Vossenbosch in Wierden was een van die tijdelijke woonlocaties. Uiteindelijk hebben er tot 1972 Molukkers op het kamp gewoond en is het van een terugkeer naar hun moederland nooit gekomen. 

Inmiddels zijn we 70 jaar verder en maakt de Molukse gemeenschap volwaardig onderdeel uit van onze gemeenschap. Het is daarom ook mooi om te zien dat een diverse groep vrijwilligers zich inzet voor het doorvertellen en levend houden van de verhalen van het Vossenbosch. Deze week mocht ik het eerste exemplaar van het Verhalenboek Vossenbosch in ontvangst nemen waarin de geschiedenis van deze bijzondere plek in Wierden in verschillende fictieve verhalen wordt beschreven. Verhalen geschreven door acht schrijvers uit Wierden en omgeving. Ieder verhaal speelt zich af in het verleden: de bronstijd, de tijd van het werkkamp of de tijd van het woonoord Vossenbosch. De verhalen zijn bedacht, maar de omgeving waarin de verhalen zich afspelen is echt. Een prachtig initiatief om ook onze jeugd kennis te laten maken met deze geschiedenis van Wierden.

Daarnaast heeft de Stichting Monument Vossenbosch zich ingezet voor een herinneringsmonument bij het voormalig woonoord Vossenbosch. Vanwege de coronamaatregelen was een feestelijke onthulling helaas niet mogelijk, maar in klein gezelschap hebben we vorige week het indrukwekkende kunstwerk van Okke Weerstand bezocht. De sobere vorm en de maquette van het voormalig kamp zijn zeer ontroerend. Neemt u vooral eens plaats op de bankjes als u in de buurt bent, want het monument vertelt op een prachtige manier de geschiedenis van deze bijzonder plek.

Als burgemeester kijk ik met trots naar de initiatieven die zijn ontstaan rondom dit jubileumjaar en bedank ik iedereen die zich hiervoor heeft ingezet. Het verhaal van de Molukse gemeenschap is een verhaal dat onlosmakelijk verbonden is met ons dorp. Ik kijk met bewondering naar de warmte en saamhorigheid die diep in hun cultuur genesteld is en die zij ook overdragen aan ons. Het is een verrijking voor de ontwikkeling en samenstelling van onze gehele gemeenschap en op deze wijze houden we met elkaar hun verhaal levend. 

Doret Tigchelaar,
Burgemeester gemeente Wierden

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 12 en 9 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
u s u b a f o s a q a d u h u