Burgemeester: met elkaar zorgen we voor veilige verkiezingen

Afbeelding burgemeester Doret Tigchelaar

(Datum: 9 maart 2021)

Beste inwoners,

De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan voor de deur. Net als vele andere gebeurtenissen in het afgelopen jaar, gaan de verkiezingen anders vanwege het coronavirus. Het organiseren van verkiezingen is een taak van de gemeente en wij doen er alles aan om er voor te zorgen dat u op een veilige manier uw stem kunt uitbrengen, want elke stem telt!

Gelukkig hebben we in de eerste plaats heel veel stembureauleden die ons helpen om de verkiezingen goed te laten verlopen. Met behulp van vele vrijwilligers proberen er voor te zorgen dat het stemmen zoveel mogelijk verspreid wordt om drukte op de stembureaus te voorkomen. Mensen van 70 jaar of ouder kunnen dit jaar bijvoorbeeld per brief hun stem uitbrengen. In onze gemeente gaat dat om bijna 20% van de kiesgerechtigden. Dus mijn oproep aan alle 70-plussers is dan ook: al bent u goed ter been, maak vooral gebruik van het stemmen per post. Dit zorgt voor minder drukte op de stembureaus.

Daarnaast  zijn er twee stembureaus, een in Wierden en een in Enter, geopend op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart. Ook is het aantal volmachten uitgebreid, dit jaar kan iemand voor drie anderen een volmachtstem uitbrengen.  Al deze maatregelen zorgen ervoor dat iedereen, en mensen met een kwetsbare gezondheid in het bijzonder, veilig kunnen gaan stemmen.

Dit jaar zijn er ook een aantal stemlocaties gewijzigd omdat sommige vaste stemlokalen niet ruim genoeg zijn om coronaproof te worden ingericht. Er zijn een aantal nieuwe locaties toegevoegd, zoals Het Anker in Wierden en sporthal De Zomp in Enter. Daar is meer ruimte en kunnen we een looprichting aanhouden zodat iedereen op veilige afstand kan stemmen. Het kan dus zijn dat het stemlokaal waar u normaal altijd heenging, dit jaar niet in gebruik is. De locaties van de stemlokalen voor de aanstaande verkiezingen leest u in deze krant en op onze website.

De verkiezingen gaan dit jaar dus wat anders dan u gewend bent. Daarom vraag ik aan u om van te voren na te denken hoe u wilt gaan stemmen. Per post, per machtiging of fysiek. Natuurlijk staat u vooraf stil bij de gezondheidscheck en wanneer u een vraag met ‘ja’ moet beantwoorden, gaat u niet zelf maar machtigt u iemand om uw stem uit te brengen. Zoals altijd moet u nog steeds uw stempas en legitimatiebewijs meenemen, maar vergeet dit jaar ook niet uw mondkapje! Zo zorgen we met elkaar voor veilige verkiezingen.

Doret Tigchelaar
Burgemeester gemeente Wierden

Reacties (1)

Door Minkjan, 10 03 2021 om 06:49
Krijgen deze vrijwilligers ook een vergoeding,en zo ja hoeveel?

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 10 en 13 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
o s a s o c e z o t e g e c a