Burgemeester: oog hebben voor toekomstige generatie

(datum: 16 juni 2020)

Beste inwoners van de gemeente Wierden,

We bevinden ons in een vreemde fase van de coronacrisis. De eerste acute crisis is voorbij en de maatregelen worden stap voor stap verder versoepeld. De campings kunnen weer op volle toeren draaien nu de sanitairgebouwen weer open mogen en gelukkig worden sinds deze week ook de bezoekersregelingen in verzorgingstehuizen versoepeld. Dat zijn fijne lichtpuntjes en langzaam gaan we terug naar hoe het was voor 15 maart. Toch moeten we waakzaam blijven en merk ik dat met name de anderhalve meter afstand houden grote impact heeft op ons dagelijks leven.

Onlangs schreef ik in mijn wekelijkse brief over de jongere generatie en de impact van de crisis op hun leven. En zonder een andere groep te kort te doen – want iedereen wordt door deze crisis geraakt – vind ik het belangrijk om oog te hebben voor de toekomstige generatie. Dat besef werd versterkt  toen het straatbeeld in onze gemeente twee weken gesierd werd door de vele Nederlandse vlaggen met daaraan een schooltas of andere leuke, blije uitingen van geslaagden. Bij het zien van al die wapperden vlaggen had ik vooral een dubbel gevoel.

Aan de ene kant voelde ik trots en blijdschap voor alle jongeren die hun diploma hebben gehaald maar aan de andere kant werd ik verdrietig van de gedachte hoe zij de laatste maanden van hun middelbare schooltijd hebben moeten doorbrengen. Een tijd waarbij het einde van een bijzondere periode centraal staat en dat hoort uitgebreid, en met elkaar, gevierd te worden. Daarnaast is het een tijd waarin je samen uitkijkt naar de toekomst die voor je ligt. En juist die toekomst is nu zo onzeker.

Ik heb de afgelopen weken contact gehad met een aantal jongeren die hun verhaal met mij hebben gedeeld. En wat ik met name hoor is dat er veel begrip is voor de manier waarop de coronacrisis is aangepakt, maar dat er ook veel vragen en zorgen zijn over hun toekomst. Want hoe past de anderhalve meter-regel in het leven van onze scholieren en studenten? Het is de tijd van je leven waarin ontdekken, ontwikkelen en experimenteren centraal staan terwijl je onderwijs op afstand moet volgen en je geen bijbaantje meer hebt. Dit zijn fundamentele zorgen waar we oog voor moeten hebben. Samen met jongerenwerk zijn we bezig om de komende weken op locatie in gesprek te gaan met onze jongeren. Samen gaan we op zoek naar oplossingen voor problemen waar zij tegenaan lopen. Kan je niet wachten en wil je nu al in gesprek? Laat het mij vooral weten!

Doret Tigchelaar
Burgemeester gemeente Wierden

   

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 9 en 13 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
u x o x a z e c u j u l i g a