Burgemeester: samen staan we sterker

Afbeelding burgemeester Doret Tigchelaar

(Datum: 5 januari 2020)

Beste inwoners,

Het jaar 2020 is voorbij. Een bijzonder jaar dat we nooit meer zullen vergeten en het liefst snel achter ons willen laten. Het was een jaar waarvan de eerste maanden nog relatief normaal verliepen totdat ook wij uiteindelijk in maart pas op de plaats moesten maken voor het coronavirus. Nederland kwam tot stilstand en naarmate de tijd verstreek, drong langzaam het besef door dat 2020 in vele opzichten een ander jaar zou worden. Anders dan voorheen.

De scholen gingen dicht, de horeca moest haar deuren sluiten, concerten en theatervoorstellingen konden niet langer doorgaan, de verpleeghuizen gingen op slot en thuiswerken werd voor veel mensen de normale gang van zaken. Verjaardagen werden anders gevierd. In blokken of helemaal niet. Feesten konden geen doorgang vinden, dus geslaagden, jubilerende echtparen en toekomstige echtparen moesten samen met hun dierbaren bedenken hoe er toch nog een ‘feestje’ georganiseerd kon worden. Niet groots of meeslepend, wel intiem en warm.

2020 stond in het teken van 75 jaar vrijheid, maar onze vrijheden waaraan we zo gehecht zijn geraakt, zijn flink ingeperkt om de schade die het virus kan aanrichten te beperken. Het betekende een enorme teleurstelling voor al diegenen die al bezig waren iets moois neer te zetten om onze vrijheid te vieren.

Het virus heeft onze gemeenschap hard geraakt en hebben we in 2020 helaas van veel dierbaren afscheid moeten nemen. Afscheid nemen van naasten in eenzaamheid en isolatie is een verschrikkelijk gevoel dat velen van u dit jaar hebben moeten meemaken. Een beeld dat mij niet loslaat en onlosmakelijk verbonden zal blijven met 2020.

Terugkijkend op 2020 voel ik niet alleen verdriet, maar ben ik ook trots om burgemeester te zijn van deze veerkrachtige samenleving. De prachtige initiatieven die zijn ontstaan om mensen die het moeilijk hebben te helpen, de inventieve ondernemers die ondanks de sluiting van hun levenswerk de moed en energie hebben om creatieve concepten te bedenken, leerkrachten die van de een op de andere dag overschakelen naar digitaal lesgeven en onze onvermoeibare zorgmedewerkers. Het is fijn om te ervaren hoe iedereen z’n best doet om met elkaar deze crisis door te komen.

Met een heel nieuw jaar voor ons, ben ik dan ook hoopvol gestemd, zie ik lichtpuntjes. We moeten nog even volhouden, maar we blikken ook met een groeiend vertrouwen vooruit. Het vaccineren staat op het punt van beginnen en dat biedt ons het perspectief waar we zo naar uitzien en dat we nodig hebben om de komende maanden door te zetten. Want we willen niet meer ‘anders’. We willen gewoon. Gewoon met vrienden naar de kroeg, gewoon weer kinderen in de klas, gewoon elkaar weer aanraken en omhelzen. We willen samen lachen, gieren, brullen, de doodnormale dingen. Maar tot die tijd doen we nog steeds ons stinkende best en wachten we op de dag dat alles weer normaal wordt en gewoon weer mag.

Ik wens u allen, namens het gehele college, een gezond, liefdevol en gelukkig 2021. Een jaar waarin we samen vooruit kunnen kijken, ons kunnen verheugen op samenzijn met vrienden en familie zonder beperkingen, een jaar waarin we hopelijk weer volop kunnen ervaren wat vrijheid is. Er ligt een jaar vol nieuwe kansen voor ons. Laten we elkaar beloven daar het beste van te maken en naar elkaar te blijven omzien en onze warmte te blijven delen. Want als we dit jaar iets hebben geleerd, is dat we samen sterker staan!

Doret Tigchelaar

burgemeester gemeente Wierden

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 10 en 12 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
e z e d o g i s a n e v a f e