Burgemeester: stap voor stap blijft het credo

Datum: 2 juni 2020

Beste inwoners van de gemeente Wierden,

Stap voor stap. Dat is en dat blijft het motto waarmee we onze samenleving weer langzaam in beweging brengen. Deze week konden de horecaondernemers eindelijk écht aan slag, middelbare scholieren mogen weer naar school en afspreken met een groepje vrienden of familie is op anderhalve meter afstand mogelijk. Voorzichtig kan er steeds meer, maar ons geduld zal nog een hele tijd op de proef worden gesteld.

Voor sommige mensen gaan de versoepelingen niet snel genoeg maar ik vind het belangrijk om te blijven benadrukken dat ‘stap voor stap’ wel dé weg is die we met elkaar moeten bewandelen. Die weg is inmiddels redelijk uitgestippeld, maar het einde is nog niet in zicht. Onderweg komen we ongetwijfeld nog de nodige hobbels en kuilen tegen en die proberen we met elkaar zonder al te veel schade te passeren.  

Dat gebeurt met name vanuit de Veiligheidsregio Twente. Daar bespreek ik met alle burgemeesters van de Twentse gemeenten hoe we regionaal invulling geven aan de besluiten die landelijk gemaakt worden. Dat betekent dat ik als burgemeester sommige beslissingen in onze gemeente niet alleen kan maken. Dat is af en toe lastig. Zeker als het persoonlijke verzoeken zijn. Mogen er echt niet meer dan 30 personen aanwezig zijn bij mijn huwelijk? Kunnen de bezoekersregeling voor ouderen toch niet sneller worden versoepeld? En mogen we buiten een afscheidsfeest organiseren voor groep 8?  Het zijn lastige dilemma’s, waarbij het hart en het verstand elkaar tegenspreekt, maar waarvoor geldt dat de noodverordening leidend is. Binnen de regels van die noodverordening zal ik, samen met de medewerkers van de gemeente, altijd kijken naar wat er wél mogelijk is.

En zo zie ik, naast alle dilemma’s die op mijn bureau voorbij komen,  ook de prachtige initiatieven die vanuit onze samenleving geïnitieerd worden. In Enter hebben ze afgelopen weekend hun uiterste best gedaan om op gepaste wijze het dorp op stelten te zetten met de actie ‘Enter Eerst’ van Enters Doel Live. Ik had de eer om het eerste plaatje aan te vragen waarmee de inzamelingsactie van start ging. Een actie met als doel om de ouderen van Enter – als het straks weer kan – een diner aan te bieden in een Enterse horecagelegenheid. Een prachtig voorbeeld van de handen in een slaan waarbij het mes aan velen kanten snijdt, op een manier die past bij de mogelijkheden van nu: mijn complimenten!

Doret Tigchelaar
Burgemeester gemeente Wierden

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 11 en 13 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
i n a j e z e p u z o g a n a