Burgemeester: we zijn er nog niet

(datum: 9 juni 2020)

Beste inwoners van de gemeente Wierden,

In de afgelopen weken heb ik u wekelijks op de hoogte gehouden van de belangrijkste zaken die er in onze gemeente spelen rondom het coronavirus. Het is een manier om mijn medeleven te tonen, u een hart onder de riem te steken en u bemoedigende woorden toe te spreken in deze ingewikkelde tijd. Iedere week benadruk ik het belang van het navolgen van de regels die door het RIVM worden bedacht want ‘alleen samen krijgen we corona onder controle’. U kunt zich daarom vast voorstellen dat ik nogal verbaasd was toen ik op Tweede Pinksterdag de televisie aanzette en zag wat er op de Dam in Amsterdam gebeurde.

Laat ik voorop stellen dat ik begrijp dat er, zeker ook in Nederland, behoefte is om in verzet te komen tegen racisme naar aanleiding van wat in er in de Verenigde Staten is gebeurd. Het is belangrijk om ons daar tegen uit te kunnen spreken. Tegelijkertijd bevinden we ons in een crisis die ontzettend grote impact heeft op ons dagelijks leven. De grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, zoals het meermalen wordt omschreven. Een crisis waardoor wij allemaal al maanden een weg proberen te vinden om zo min mogelijk schade op te lopen. Dan vind ik het verschrikkelijk om te zien dat die voorzichtigheid in één keer is verdwenen en denk ik aan iedereen waaraan we de afgelopen maanden zoveel hebben gevraagd.

Ik denk aan de zorgmedewerkers die zich dag in dag uit, onder zware omstandigheden, hebben ingezet voor de coronapatiënten. Ik denk aan de nabestaanden die geen persoonlijk afscheid konden nemen van hun naaste. Ik denk aan de ondernemers die hun deuren moesten sluiten. Ik denk aan de kinderen die niet met hun vriendjes en vriendinnetjes konden spelen. Ik denk aan alle opa’s en oma’s die hun kleinkinderen niet konden knuffelen. Ik denk aan alleenstaande ouderen die geen bezoek meer mochten ontvangen. Ik denk aan de verstandelijk beperkten die niet naar dagbesteding konden. Ik denk aan de eindexamenkandidaten van wie het laatste jaar op de middelbare school zo kaal moest eindigen.

Iedereen is de afgelopen maanden beperkt in zijn of haar vrijheid om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Daar zijn we met elkaar goed in geslaagd, maar we zijn er nog niet. De beelden vanaf de Dam waren een verkeerd voorbeeld en doen geen recht aan de manier waarop wij in onze gemeente ons uiterste best hebben gedaan – en nog steeds doen – om er het beste van te maken. Daarom wil ik u net als de voorgaande weken vragen om die anderhalve meter serieus te nemen. Neem geen onverantwoorde risico’s, gebruik uw gezond verstand en neem de basisregels in acht. Laten we met elkaar dat blijven doen wat we de afgelopen maanden al zo verschrikkelijk goed gedaan hebben. Dan kunnen wij verdergaan op de goede weg die we zijn ingeslagen en laten zien dat wij samen corona er onder krijgen.

Doret Tigchelaar
Burgemeester gemeente Wierden

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 13 en 11 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
u x o z o z u f a t u r o w e