Column burgemeester Robben: A’j der bunt muj der wean

Dit item is verlopen op 08-07-2018.

Op een bijeenkomst deze week werd ik geraakt door deze mooie Twentse zin.  Het is een klein onderdeel van een lied dat zal worden opgedragen tijdens “Het verzet Kraakt”. We kregen een voorproefje van dit theaterspektakel dat volop in voorbereiding is.

Het kan u bijna niet ontgaan zijn. In de herfst van 1944 leefde in Nederland de hoop en de gedachte dat de oorlog snel voorbij zou zijn. De opmars van de geallieerden verliep boven verwachting.  België en Zuid-Nederland waren bevrijd. Als dit zo door zou gaan zou heel Nederland nog voor het eind van 1944 weer vrij kunnen zijn.

Om de druk op de bezetter op te voeren kondigde de regering vanuit Londen op 17 september 1944 de spoorwegstaking af. Deze staking bracht een hele keten van acties op gang binnen het verzet in Nederland waaronder de grootste bankroof ooit. Deze bankroof werd beraamd en voorbereid bij slagerij Eshuis in Wierden.

Poster met daarop de tekst 'Het verzet kraakt'Op 15 november 1944 overvallen Twentse verzetsstrijders de Nederlandse Bank in Almelo. De buit bedraagt 46,1 miljoen gulden. Een gigantisch bedrag dat bedoeld was om de stakers te ondersteunen. Inderdaad “bedoeld was”. Na een succesvolle overval ging het na een paar dagen helemaal mis.

Hoe dat ging, verhaalt “Het verzet Kraakt”. U kunt dat meebeleven via een documentaire van RTV Oost, via een tentoonstelling bij onze eigen historische kring Wederden en natuurlijk via de theatervoorstelling op het Indiëterrein in Almelo van 30 augustus tot 23 september.

A’j der bunt, muj der wean. Zowel tekst als muziek maakten indruk. Het belooft een bijzondere voorstelling te worden over een bijzondere gebeurtenis.

Reacties (0)