Column burgemeester Robben: De derde helft

Dit item is verlopen op 01-06-2018.

Afgelopen zondag na een stevige fietstocht samen met buurman en buurman en een paar van mijn eigen jongens en meisjes was het weer zover. Bij thuiskomst een heerlijk stukje appeltaart.

Het lijkt op dit soort dagen alsof appelgebak, al dan niet met slagroom, en racefietsers voor elkaar gemaakt zijn. Kijkt u maar eens rond op de terrassen. Wat de derde helft is bij het voetballen, 1 of 2 biertjes na de wedstrijd, is appeltaart bij wielrennen.

Het Goede Doel

Maar ‘de derde helft’ in de sport heeft de afgelopen jaren voor mij nog een heel andere betekenis gekregen. Heel veel sportactiviteiten worden tegenwoordig georganiseerd voor Het Goede Doel. Als je wilt kun je vrijwel elk weekend wel ergens lopen, fietsen en/of zwemmen en zo een bijdrage leveren aan de bestrijding van een ziekte of aandoening.

Bekend zijn de monster-MTB-tocht onder de noemer Duchenne Heroes ter bestrijding van de spierziekte en Alpe d’Huzes voor de kankerbestrijding. Deze laatste waarbij de deelnemers lopend, fietsend of kruipend 1 of meerdere keren de Alpe d’Huez opgaan bracht in 2016 maar liefst 11 miljoen euro op.

Rondjes lopen

Maar er zijn ook op kleine schaal heel veel meer van dit soort activiteiten. Ook dicht bij huis. Zo was er afgelopen vrijdag de Twenterun van het ROC van Twente voor ‘Kans voor een Kind’ (opbrengst 17.250 euro). En dan zijn er ook nog de kinderen in de buurt die geld vragen voor de rondjes die ze gaan lopen op school. Niet zomaar rondjes, nee ze lopen de rondjes voor Het Goede Doel.

Ik vind deze betekenis van de derde helft bijzonder en heb veel waardering voor de sporters en organisatoren van deze evenementen. Goed om even bij stil te staan bij het volgende stukje appeltaart.

Reacties (0)