Column burgemeester Robben: Feest!

Dit item is verlopen op 07-12-2018.
Afbeelding burgemeester Henk Robben

12 december is een feestelijke dag voor onze gemeente.

Eigenlijk voor het hele land en voor alle mensen die de democratie een warm hart toedragen. Feest voor u dus.

Democratie en het kiesrecht

Honderd jaar geleden op 12 december 1917 werd de Grondwet van Nederland op een aantal belangrijke punten aangepast. De  meest in het oog springende wijziging was het invoeren van het algemeen kiesrecht. Hierdoor mochten vanaf dat moment alle mannen vanaf 25 jaar hun stem uitbrengen. Ook werd door deze grondwetswijziging het invoeren van het kiesrecht voor vrouwen mogelijk. Dit werd uiteindelijk in 1919 een feit. Op 12 december 1917 werden dus belangrijke stappen gezet voor de verdere ontwikkeling van onze democratie.

In de jaren die volgden werd het geleidelijk aan voor steeds meer mensen mogelijk om hun stem uit te brengen. Van een beperkte groep welgestelde mannen voor 1917 tot alle mannen en vrouwen vanaf 18 jaar nu. Daarmee bepaalt dit grote aantal kiezers met elkaar hoe ons land, onze gemeente, onze omgeving er uit ziet en wat de regels zijn voor onze samenleving. De vraag kan gesteld worden of we nu op ons 100-jarig feestje het ideale democratische model bereikt hebben. Is dit het of komen er de komende tijd nieuwe ontwikkelingen?

Praat ook mee

Ik denk het wel en ik vind het ook gewenst. We moeten blijven werken aan de verbetering van ons democratisch systeem. Bijvoorbeeld door de leeftijdsgrens te verlagen, maar toch vooral ook door de betrokkenheid bij de besluitvorming te vergroten. Ik vind dat het stemmen voor de gemeenteraad geen kunstje moet zijn dat we eens in de vier jaar doen. Betrokken inwoners moeten ook daarna actief mee kunnen denken en beslissen over ingrijpende beslissingen voor hun omgeving. In onze gemeente kunt u dat doen via www.wierden.ikpraatmee.nl, ons online platform. Als velen van u dat doen is dat opnieuw een reden voor een feestje.

Ook op 13 december is er een feestje op het gemeentehuis. Maar dat gaat over heel iets anders. Wellicht vertel ik u  daar in een volgende column meer over.

Reacties (0)