Column burgemeester Robben: Warm en te droog

Dit item is verlopen op 21-06-2018.
Portret foto van burgemeester Robben

Velen genieten momenteel van het fraaie zomerse weer. Dat doe ik ook. Het is mooi weer voor fietstochten en vervolgens nagenieten in de tuin.

Toch sluimert er bij mij als boerenzoon bij dit soort weersomstandigheden ook altijd enige onrust. Ik zie het tijdens mijn fietstochten. Het is te droog. Voor veel gezinnen op het platteland brengt dat zorgen met zich mee. De groei van de gewassen stagneert en de vraag is of het weer(!) goed komt.

Klimaatverandering

“Gelukkig hebben we over het weer niets te zeggen” hoor ik vaak. Met als toevoeging: “en dat is maar goed ook”. En zo is het.

Hoewel?  Er bestaat een verband tussen de manier waarop wij omgaan met onze aarde en het klimaat. Ons weer is het resultaat van het klimaat. Dit besef over de nadelige gevolgen van klimaatverandering heeft geleid tot een brede  duurzaamheidsbeweging. Termen als duurzaamheid, circulaire economie of rentmeesterschap zijn volop te lezen en te horen. Op veel plekken wordt volop geïnvesteerd in zon- en windenergie. De innovatieve ontwikkelingen bijvoorbeeld op het gebied van elektrische (vracht)auto’s en energieneutrale huizen gaan snel. We zijn er echter nog lang  niet.

Ik heb de overtuiging dat duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt binnen onze samenleving. Het regeerakkoord dat er vroeg of laat komt zal zeker fundamentele passages bevatten over dit onderwerp. Ook binnen onze gemeente maken we keuzes op dit gebied. Zo investeren we de komende tijd flink in het verduurzamen van het gemeentehuis. We doen dit door het plaatsen van zonnepanelen en vervangen van de gasgestookte verwarmingsketel door een palletkachel.

Aan de slag

Maar uiteindelijk zullen we ook zelf een bijdrage moeten leveren. Dat kan vaak met eenvoudige maatregelen die toch al snel voordeel opleveren voor u en het klimaat. Het is een mooi moment om daar over na te denken en mee aan de slag te gaan. Wij helpen u daar graag mee. Kijkt u eens op www.duurzaamthuistwente.nl. Ondertussen wens ik ons mooi weer met zo nu en dan een buitje.

Reacties (0)