Column van burgemeester Henk Robben: De reus van Wierden

Foto van wielrenner Jos Lammertink op de fiets

Het werd er stil van. In een altijd enigszins rumoerige zaal werd het steeds stiller. Op het podium in De Marke zat achter de microfoon Jos Lammertink.

Naast hem zat wielerkenner Harry Middeljans. Op voorzichtig door Harry gestelde  vragen vertelde Jos zijn levensverhaal. Een indrukwekkend verhaal. Een vol uur lang bleef het stil.

Jos Lammertink, inmiddels 60 jaar oud, was in de periode 1980 tot 1989 beroepswielrenner. Hij won in die periode 38 wedstrijden. Zijn mooiste overwinning noemde hij het nationaal kampioenschap in 1986. Maar er waren in die periode meer aansprekende resultaten zoals de overwinning in Kuurne-Brussel-Kuurne (1984) of de eerste etappe in de Ronde van de Middellandse Zee (1988). En ook voor zijn professionele  periode was Jos al succesvol als amateur. In het circuit werd hij in die tijd “De reus van Wierden” genoemd.

IJzersterk karakter

Dit lijkt een succesverhaal, maar Jos vertelde op openhartige wijze over zijn persoonlijke belevenissen en dat is allesbehalve een succesverhaal. Al vroeg in zijn loopbaan werd hij geconfronteerd met de ziekte van Pfeiffer. De omstandigheden in die tijd waren echter zodanig dat hij ‘gewoon’ door moest trainen en koersen. Van een professionele medische begeleiding was geen sprake.

Jos vertelde verder dat dit gebrek aan goede begeleiding hem in de loop van zijn profperiode opbrak. Uiteindelijk leidde het tot een ernstige aandoening aan de schildklier. Alleen door zijn ijzersterke karakter kon hij zijn loopbaan nog voortzetten. Toch moest hij uiteindelijk opgeven. In de loop van de jaren is zijn lichamelijke gesteldheid steeds verder achteruit gegaan.

De openhartige en rustige wijze waarop deze grote wielrenner zijn verhaal  vertelde dwong bij de volle zaal respect af. Ook ik beluisterde het betoog met toenemend respect, waardering en bewondering. Ik werd er stil van. Inderdaad een grote Wierdenaar. Een echte reus.

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
i r e g i c u q i q a g i r o
Voer de letters in die onder de cijfers 10 en 9 staan. (verplicht)