Column van burgemeester Robben: Een heer van stand

Dit item is verlopen op 02-02-2019.
Foto van gemeentebode John Tanke

Woensdag 31 januari 2018 was er op het gemeentehuis een bijzondere bijeenkomst. Bijzonder in meerdere opzichten. Wij namen afscheid van een bijzondere en gewaardeerde collega.

Onze gemeentebode John Tanke beëindigde deze dag zijn werkzaamheden voor de gemeente. Daarmee vertrok een man die bij velen in onze gemeente bekend was en die zelf ook veel inwoners kende.

John Tanke kwam op 14 juli 1975 in tijdelijke dienst bij de gemeente als hulpbode. Hij groeide al snel door naar de functie van gemeentebode die hij dus al die jaren uitgeoefend heeft. In totaal heeft John bijna 43 jaar gewerkt voor de Wierdense gemeenschap, hij stopt er mee nu hij al ruim 66 jaar is.

Stijl

Tijdens mijn afscheidsspeech noemde ik hem “een heer van stand”. John vervulde op een goede en klassieke wijze zijn rol als ondersteuner van het bestuur van de gemeente. Het was voor hem een eer dat de gemeentelijke organisatie goed functioneerde.

Hij was in al die jaren aanwezig bij vrijwel iedere raadsvergadering. In het begin van zijn loopbaan zorgde hij er voor dat de stukken op tijd bij de raadsleden aan huis kwamen. De raadsleden die geen auto hadden haalde hij op voor het bijwonen van de vergadering. En ook tijdens de laatste raadsvergadering op zijn laatste werkdag (30 januari) verzorgde hij de kopieën.

Wat hij ook regelde was een goed humeur en een waardige stijl. De bezuinigingen die er de afgelopen jaren voor zorgden dat het steeds soberder werd in de raads- en trouwzaal vond hij maar niks. En terecht. Gelukkig kon hij in de loop van al die jaren de trouwerijen opvrolijken met zijn statige postuur en zijn ondersteunende rol voor de trouwambtenaar. 

Goed gemutst

John en ik hebben de afgelopen jaren veel samen opgetrokken. Stijlvol, in vol ornaat voor het uitreiken van een koninklijke onderscheiding of vrijwilligersspeld. Altijd op het juiste moment ter plaatse met de versierselen en de bloemen.

John kon, discreet als altijd, mooi vertellen over voorbije jaren en oude gebruiken en gewoontes in het gemeentehuis. Hij heeft veel mensen aan zich voorbij zien trekken en veel veranderingen mee gemaakt. Gebruiken, gewoontes en mensen met diverse karakters en nukken. Hij heeft naast mij 4 burgemeesters bijgestaan, de heer Lieuwen, de heer Beekman Ockels, burgemeester Kobes en waarnemend burgemeester Kristen.

Een heer van stand, (meestal) goed gemutst, stijlvol, dienstbaar met oog voor detail heeft is met pensioen. Wat blijft is de herinnering aan een waardevolle en plezierige samenwerking die in mijn geheugen en hart gegrift staat.

(Foto gemaakt door Simon Dirks Media)

Reacties (0)