Column van wethouder Slagers: Plat proat’n

Dit item is verlopen op 20-04-2018.
Foto van wethouder Slagers

Toen 28 jaar geleden onze oudste zoon geboren werd , was het voor ons als ouders geen vraag welke taal we hem als eerste zouden leren.

Nederlands natuurlijk! Want -  zo was de gedachte - een kind dat in dialect of tweetalig in het Twents/Nederlands wordt opgevoed loopt een taalachterstand op. Ook bij kind nummer twee hielden we vast aan het Nederlands.

Hadden we onze kinderen in het Engels en Nederlands willen opvoeden (vooropgesteld dat we dat hadden gekund) dan had iedereen dat waarschijnlijk bijzonder interessant gevonden…

Steenkolen-Enters

Al snel, heel snel, kregen we spijt en probeerden we het tij te keren. We hebben Jip en Janneke in het plat voorgelezen, we hebben Asterix en Obelix "kats in 't plat" gekocht en Jewilmke van Gerrit Kraa aangeschaft. We kwamen zelfs met de mededeling: vanaf 5 uur 's middag wordt hier alleen Enters gepraat.

Het hielp niet echt. Resultaat: twee twintigers die steenkolen-Enters praten.

Trots

De maand maart die net achter ons ligt is de maand van het dialect. De gemeenteraad van Rijssen-Holten heeft net de jaarlijkse vergadering in het Riessens achter de rug. In de zes jaar dat ik in het gemeentehuis van Wierden over de vloer kom, is er één keer in onze mooie Twentse taal vergaderd. De handen zijn er niet meer voor op elkaar te krijgen. Jammer. Een van de argumenten om niet in het Twents te vergaderen is dat iedere inwoner van de gemeente moet kunnen verstaan wat er gezegd wordt - en dat is natuurlijk ook zo. Maar jammer is het wel.

We moeten trots zijn op Twente , een prachtige streek, goed onderwijs, bedrijvigheid, goede zorg en een prachtige taal.

Reacties (0)