Column wethouder Lansink: Fietsen in Wierden

Dit item is verlopen op 01-03-2019.
Portretfoto van wethouder Lansink

Nederland fietsland. Vraag je een willekeurige Europeaan wat opvalt aan Nederland, dan is het antwoord steevast: voetbal, bloembollen, molens, klompen en: fietsers. 

Wij zijn een fietsland. Dat toont zich onder meer in hoe wij omgaan met de veiligheid van fietsers. Fietsers krijgen letterlijk en figuurlijk bijna overal voorrang. Daarnaast nemen fietsers vaak voorrang waar ze het niet hebben, dit tot grote ergernis van andere verkeersgebruikers. Kortom: Nederland heeft een haat/liefde verhouding met de fietser. Het totaal aantal fietsen in Nederland wordt inmiddels geschat op 22,8 miljoen, en dat met een bevolking van ongeveer 17 miljoen mensen.

Station

Die fietsdrukte wordt in Wierden met name zichtbaar bij het station. Daar komen reizigers met de fiets om vervolgens een treinreis te maken. Speciaal voor de fietser is er een uitgebreide fietsenstalling gerealiseerd. Niet alle fietsers gebruiken de stalling op de juiste manier. Soms moet de gemeente in overleg met de NS en de politie ingrijpen om overlast van foutgeparkeerde fietsen en weesfietsen tegen te gaan. Een paar weken geleden hebben we een eerste stap gezet door waarschuwingsborden te plaatsen en labels aan vermoedelijke weesfietsen te hangen. Deze actie wordt vervolgd…

F35

Samen met de provincie Overijssel werken we aan het Wierdense gedeelte van de F35: een fietssnelweg die uiteindelijk Nijverdal met de Duitse grens verbindt, met zijtakken van Almelo naar Vriezenveen en van Enschede naar Oldenzaal. De naam fietssnelweg spreekt eigenlijk voor zich: het betreft een fietspad waarover je heel snel van de ene naar de andere plek kan fietsen. De F35 loopt grofweg parallel aan de autoweg A35. Op de kruispunten heeft de fiets, als het kan, voorrang. Om deze kruispunten veiliger te maken worden deze in de toekomst uitgerust met plateaus.

Enter

Sinds 2001 hebben fietsers van rechts voorrang op het overige verkeer. Binnen de bebouwde kom zorgt dit systeem voor meer veiligheid. Buiten de bebouwde kom kennen we vrij liggende fietspaden,  fietssuggestiestroken en wegen waarop niets geregeld is.  Op dit moment ligt er een vraag van de gemeenteraad bij het college van B&W om de verbinding tussen Enter en Almelo te verbeteren. Inzet is om op deze route brede rode fietssuggestiestroken aan te leggen in combinatie met snelheidsremmende maatregelen. De raad vraagt aan het college om eerst te onderzoeken of vrij liggende fietspaden veiliger zijn en hoeveel deze dan kosten. Doel is om onze jeugd veilig naar school te laten fietsen.

Ik wens u nog veel veilige en comfortabele fietskilometers toe!

Reacties (0)