Column wethouder Lansink: Het centrum, onze woonkamer

Dit item is verlopen op 27-10-2018.
Foto van wethouder Lansink

Als we thuis een feest vieren dan gebeurt dat in onze woonkamer.

Hier is ruimte om elkaar te spreken en onder het genot van een hapje en een drankje een bijzonder moment  te beleven. Zo beschouwen we ook ons centrum. In het centrum van Wierden en Enter vinden we de ruimte om feestjes te vieren of sportieve en culturele uitdagingen aan te gaan.

Het centrum is de plek waar we elkaar ontmoeten. Daarnaast gaan we ook graag naar het centrum  om te winkelen, te recreëren, te ontspannen en misschien smakelijk te eten. Het kan er een drukte van belang zijn, want veel inwoners maken gebruik van het centrum. En dan heb ik twee belangrijke groepen nog niet eens genoemd: de bewoners en de ondernemers. Ieder vraagt om een eigen plek.

Wierden

Uit de onlangs gehouden enquête komt naar voren dat inwoners van Wierden hun centrum aantrekkelijk vinden. Maar liefst 80%  heeft veel  waardering voor de aankleding en inrichting. Ook werden er in het onderzoek suggesties genoemd voor het centrum. Daaronder zat ook een oude bekende: maak van het centrum een fiets/loop-straat waar de auto te gast is en handhaaf parkeerplekken. Juist de tegenstelling die dit oproept is voor uw wethouder en de politiek een uitdaging.

Enter

In het centrum van Enter spelen andere gevoelens over de inrichting. Nog geen 40% is tevreden over de huidige Dorpsstraat en de inrichting van de kern. Hier is dus werk aan de winkel! Er worden veel opmerkingen gemaakt over de kwaliteit van deze straat en de aankleding van de omgeving. Een van de commentaren geeft een treffend beeld: “de Dorpsstraat is net de Efteling: hobbelig en niet overzichtelijk.”

Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorgesteld om de Dorpsstraat vanaf 2019 opnieuw in te richten, samen met ondernemers en bewoners. Dan kunnen ook de Enternaren weer trots zijn op hun ‘woonkamer’!

Reacties (0)