Column wethouder Lansink: Wateroverlast en klimaatverandering

Dit item is verlopen op 01-01-2018.
Afbeelding Wethouder Nico Lansink

Wierden is een echte kraanwater gemeente.

Zoals u wellicht weet bevinden zich in de ondergrond van onze gemeente meerdere waterbronnen. Hieruit pompt Vitens dagelijks vele duizenden liters water omhoog. Dit doet ze ten behoeve van de drinkwatervoorziening in de gehele regio Twente.

Wierden is daarnaast ook een afwatergemeente! Als het niet via de kanalen en beken tot ons komt dan valt het wel uit de lucht. Al dat water moet ook weer worden afgevoerd. Als dat niet goed lukt dan spreken we over wateroverlast. Heeft u wel eens wateroverlast gehad door een extreme regenbui? Welke straten staan onder water bij een extreme regenbui? Welke maatregelen tegen wateroverlast hebben uw voorkeur – of juist niet? Wat vindt u onder wateroverlast vallen? En wat vindt u acceptabel? Ik wil het graag weten!

Daarom doen we nu onderzoek

In de toekomst zal het steeds vaker en harder gaan regenen en het risico op overstromingen neemt ook in de gemeente Wierden toe. Als gemeente willen we daarop voorbereid zijn: we willen weten waar deze problemen het vaakst voorkomen. Daarvoor gebruiken we computerprogramma’s, die extreme buien simuleren. Maar we willen ook weten waar nu al water blijft staan na een regenbui. En dat weten onze inwoners het best.

Als we de risicoplekken kennen, kunnen we maatregelen nemen om in de toekomst problemen te voorkomen. Maar dat kunnen wij als gemeente niet alleen. Daarvoor hebben we u nodig. Vandaar dat we willen weten welke maatregelen uw voorkeur hebben, wat u daarvoor over heeft en wat u zelf zou willen/kunnen doen.

Wat doen we met de resultaten?

We nemen maatregelen om de wateroverlast door extreme regenbuien te beperken, voor onszelf maar ook voor de generaties na ons.

Hoe kunt u meepraten?

Voor dit onderzoek vragen we meerdere keren om uw mening. We beginnen met een enquête over wateroverlast en klimaatverandering. Die kunt u tot 3 december invullen op wierden.ikpraatmee.nl. Halverwege december komt er een vervolg op dit onderzoek en vragen we naar uw ideeën en mening over mogelijke maatregelen.

Kortom: Wierden is een gemeente waar water een buitengewone en belangrijke rol speelt!

Reacties (1)

Door Jan Groothalle, 04 12 2017 om 09:05
Wateroverlast zal een veel voorkomend probleem worden ook in onze gemeente.
Het beste lijkt mij het water ter plekke op te slaan en dan gelijkmatig weer af te laten vloeien, een mooi voorbeeld zijn de blauw/groene daken.
Daar word het water opgeslagen in daarvoor speciale boxen en zo kunnen de planten op het dak dit water weer gebruiken.
Het dak word dan niet zo warm waardoor de opwarming van de aarde word tegengegaan.
ook zijn degelijke boxen te gebruiken onder straten en pleinen om met water op te slaan.
Hint www.permavoid.co.uk of www.drainproducts.nl
Vriendelijke groet,
Jan Groothalle.