Column wethouder Slagers: Zorgboerderij De Piet

Dit item is verlopen op 14-07-2018.
Foto van wethouder Slagers

Na een lange vergadering op dinsdag is het op woensdagochtend tijd om de mensen van zorgboerderij De Piet te bezoeken. Deze week vieren ze het 10-jarig bestaan.

Het is een heel gezellige bijeenkomst, de regen mag de pret niet drukken. Hier op de dagvoorziening van De Piet brengen mensen hun  dag door met allerlei activiteiten zoals werken in de tuin, vogelhuisjes maken of een eindje wandelen om te genieten van de rust.

Dementie

Vaak zijn het mensen met een vorm van dementie. Dementie is een verzamelnaam voor ziekten van de hersenen, waarbij de hersenfuncties  achteruit gaan. In 2015 hadden we in de gemeente Wierden 380 mensen met dementie en naar verwachting zullen er dat in 2020 ruim 500 zijn.

1 op de 5 mensen krijgt dementie en dat is een schrikbarend hoog percentage. 70 % van de mensen met dementie woont nog thuis . Het is van groot belang dat we een dementievriendelijke samenleving zijn, met begrip voor deze mensen en kennis over hoe om te gaan met hen. Kijkt u eens op deze link over situaties in het dagelijks leven van mensen met dementie: www.wierden.nl/dementie

Petje af

Tijdens mijn bezoek aan De Piet drink ik koffie met de mensen en de vrijwilligers. Een van de aanwezigen drukt me op het hart om ervoor te zorgen dat er meer personeel komt, want de mensen van de dagvoorziening zijn veel te druk! Daar kan ik me wat bij voorstellen: vier medewerkers runnen De Piet, geholpen door veel vrijwilligers! Petje af.

Wat mij vooral is bijgebleven zijn de mensen die ik ken en die hier nu op de dagvoorziening zijn. Ooit krachtige flinke mannen en vrouwen die door hun aandoening gedwongen zijn om een heel ander leven te leiden. Dat grijpt me aan. 

Dementie, niets om je voor te schamen, het kan u en mij zomaar overkomen.

Reacties (0)