Column wethouder Span: Een echte SAMEN-LEVING

Foto van wethouder Span

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag; 4 en 5 mei. Bijzondere dagen.

Als klein kind vond ik dodenherdenking een zeer indrukwekkend moment. De stilte, het eerbetoon, het verdriet. En dat vind ik nog steeds. Een zeer indrukwekkend en belangrijk moment om te blijven herdenken.

Nog altijd houdt de Tweede Wereldoorlog ons bezig. De oorlog die maar geen “gewone” geschiedenis wordt, geen verleden tijd. Na 73 jaar in vrijheid te mogen leven, zijn er nog steeds veel vragen. Veel zaken die wij als mensen van na de oorlog niet begrijpen, niet kunnen begrijpen. Daarom is het goed om ieder jaar stil te staan bij wat toen gebeurd is. Maar ook wat nu elders in de wereld gebeurt. Stil staan bij de verhalen die verteld worden, ook in Wierden.

Verzet

Dit jaar staat 4 en 5 mei in het teken van het verzet. Vanuit het heden bezien, lijkt het verzet logisch, verantwoord en spannend. Dat zijn vaak de verhalen die verteld worden; de heldenverhalen. Maar de werkelijkheid was vaak minder simpel en spectaculair.

Vorig jaar hebben we veel gelezen, gehoord en gezien over ‘Het verzet kraakt’. De grootste bankroof aller tijden. Omdat het slecht afliep was het geen heldenverhaal. Was het niet bekend. En toch kwamen deze verzetsmensen in actie voor anderen. De motieven om in het verzet te gaan liepen sterk uiteen. Een van de redenen was het besef van verantwoordelijkheid voor de mensen om hen heen. Deze verantwoordelijkheid zette mensen aan tot actie.

Voor de ander

Het besef van verantwoordelijkheid voor de ander – dit geldt niet alleen voor gebieden waar oorlog is, maar ook voor landen waar vreedzaam wordt samengeleefd. In hoeverre staan wij open voor het beroep dat de ander op ons, op mij, doet? Het beroep dat de medemens, de maatschappij op u doet? Ik hoop oprecht dat we daar open voor staan. Dat we in onze mooie gemeente Wierden een echte SAMEN-LEVING zijn. Het gaat u, het gaat jou, goed!!!

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
e h a v u t i z e k o r i n a
Voer de letters in die onder de cijfers 11 en 10 staan. (verplicht)