Column wethouder Span: Een onterecht stempel

Dit item is verlopen op 28-02-2019.
Foto van wethouder Span

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. U heeft er vast ook wel eens over gehoord of gelezen. Wie zijn dat eigenlijk? Hoe komt dat? 

Wat voor type mens is dat die een afstand tot de arbeidsmarkt heeft? Deze vragen en eventuele antwoorden daarop zijn de afgelopen jaren vaak voorbij gekomen.

Divers

Nou hoorde ik laatst een hele andere uitspraak. Het is niet “MENSEN met een afstand tot de arbeidsmarkt” maar “De ARBEIDSMARKT heeft een afstand tot de mensen”. De ondernemer die dit zei heeft, mijn excuses voor de woordkeuze, “gewoon” personeel in dienst en, zoals we dat noemen, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Toen ik door zijn onderneming liep kon ik niet aanwijzen wie nou welk personeelslid was. Hij gaf aan dat het heel divers is waarom mensen tijdelijk of voor langere tijd buiten het arbeidsproces hebben gestaan. Dit betekent niet dat deze mensen niet willen werken. Natuurlijk heb je altijd een groep waar dit wel voor geldt. Maar scheer niet iedereen over een kam.

Talent

In Nederland is het wel zo, als je eenmaal in een ‘groep’ zit ben je gestigmatiseerd. Gewat? Simpel gezegd, je hebt een stempel. Onterecht, onnodig maar je hebt die nu eenmaal. En doe daar maar eens wat aan. Wat is het dan fijn om te zien dat er ondernemers zijn die hun nek wel uitsteken voor deze mensen.

En het blijkt ook nog zo te zijn dat deze mensen echt wel kunnen en willen werken. Zij het in het begin met een duwtje hier en een steuntje in de rug daar. Uiteindelijk komen ze op hun plek terecht, want ieder mens heeft een talent. Ieder mens kan iets, kan een bijdrage leveren. Alleen willen wij deze mensen ook een kans daartoe geven?

Waardering

U moet trouwens niet denken dat het laagopgeleide mensen waren. Een medewerker was universitair geschoold en helemaal vastgelopen. Nog geen 30 jaar. En die had een afstand tot de arbeidsmarkt…. Begrijpt u het? Mijn waardering voor alle ondernemers die de talenten van deze mensen tot bloei laten komen.

Reacties (0)