Column wethouder Span: Geduldig wachten

Dit item is verlopen op 15-06-2018.

We zijn een ongeduldig volkje. Alles - of in elk geval veel - moet op tijd gebeuren. Afspraak is afspraak, zeggen we dan.

Wachten. U hebt een afspraak in het ziekenhuis bij een arts om elf uur. Het wordt vijf over elf, tien over, kwart over en uiteindelijk om half twaalf bent u aan de beurt. Ik denk dat u een beetje gefrustreerd de kamer in loopt. Herkenbaar?! Of u wacht op de persoon waarmee u een afspraak hebt. Deze komt tien minuten te laat. Wel met een excuus, maar toch. Baalt u daar ook zo van? Mensen die te laat komen, tijden die niet worden nagekomen. Wachten. We zijn er niet zo goed in.

In dat opzicht zijn wij een ongeduldig volkje. Alles, nou ja, laat ik zeggen veel, moet op tijd gebeuren. Afspraak is afspraak zeggen we dan. We hebben toch niet voor niets een tijd afgesproken?

Wachten bij het gemeentehuis op je rijbewijs. Zes weken wachten op een vergunning, terwijl de ambtenaar er zit. Waarom kan het niet sneller? Wachten, een goede oefening in geduld.

En nu gaan velen straks met vakantie. De eersten zijn al met vakantie of weer terug. Tijd, hoezo tijd? We hebben toch alle tijd van de wereld tijdens de vakantie? Doe maar rustig aan…. Geduld, het komt allemaal goed. Zo gaat het bij ons wel tijdens de vakantie. Nu gaat om zeven uur de wekker. Het moet snel gebeuren want half negen begint de school. Negen uur de eerste afspraak en daarna loopt de hele dag op tijd. En o wee als het vijf of tien minuten uitloopt. En op vakantie? Geen last van. Dan mogen de kinderen rustig vijf minuten langer doen over het ontbijt. Of eten we ’s avonds een half uur later. Heerlijk genieten van alle tijd die we hebben. Geen georganiseerd dagritme. Relaxed en komt het vandaag niet dan morgen.

Het zou wel eens goed zijn om een beetje van deze “relaxedheid” ook na een vakantieperiode vast te houden. Zodat we niet zo gestrest zijn. Niet direct bij vijf minuten vertraging in de hoogste boom zitten. Zou het kunnen in onze georganiseerde cultuur? Voor mij wel een hele uitdaging!!! We wachten af.

Reacties (1)

Door Nico Strik, 02 07 2017 om 13:22
Column wethouder Span Geduldig wachten.

Wat is de betekenis dan van deze stelling, even geduldig wachten

Natuurlijk, komen er situaties voor, waar het geduldig wachten misbruikt wordt, maar de beoordeling hiervan ligt vooral in de context van de situatie en waarbij er ook spelregels gelden voor beide partijen.


Voorbeeld, het krijgen van een hartaanval, waar geduldig wachten geen prioriteit heeft, maar wel de snelheid van medisch handelen.

Het begrip, even geduldig wachten , is volgens mij sterk afhankelijk v/d. situatie en mede de manier van communiceren.

In deze maatschappij is het wel zo ingericht, dat afspraken worden nagekomen en dat er ook toleranties aanwezig zijn voor beide partijen, die je dan kunt gebruiken voor eventuele onvoorspelbare situaties.

Maar als men weet, waar men aan toe is, zal het geduldig wachten, volgens mij geen enkel probleem zijn.