Column wethouder Span: Genieten of doordenderen

Dit item is verlopen op 28-12-2018.

Ik kan natuurlijk niet ontkomen aan een column die op één of andere wijze te maken heeft met kerst, de feestdagen.

Eigenlijk zou het een prachtig verhaal moeten zijn met gezelligheid, feest, lekker eten, leuke mensen, cadeautjes en een kerstboom. En wellicht is het dat ook. Maar soms bekruipt mij het gevoel dat we dit alleen met de feestdagen doen en daarna zijn we de liefelijkheid, het voor elkaar zorgen en de rust snel weer kwijt. Dan denderen we weer door.

Veel mensen hoor ik praten over wat ze met de feestdagen gaan doen. Bij welk familielid ze de benen onder de tafel schuiven of welke familieleden dat bij hen doen. Het diner wordt uitgebreid doorgenomen. Geen diner van een of twee gangen, nee het liefst vier of vijf. En de sfeer in het huis moet perfect zijn. Het moet allemaal leuk en gezellig zijn.

Zo tegen het einde van het jaar zijn we druk, druk met alle jaarafsluitingen, werkzaamheden die afgerond moeten worden, kerstborrels, noem maar op. En dan ineens is kerst na een heel jaar druk doen het startsein van bijna twee weken vrij zijn. Eindelijk tijd voor het gezin, tijd voor zaken die het hele jaar zijn blijven liggen. Tijd om lief en aardig tegen elkaar te zijn. Bij elkaar op bezoek te gaan en de schade van het afgelopen jaar in te halen.

Natuurlijk gun ik iedereen hele fijne feestdagen met de mensen die u lief en dierbaar zijn. Maar kunnen wij de schade van een heel jaar inhalen in twee dagen of twee weken? Ik zou onszelf gunnen dat we dit niet alleen met feestdagen doen. Niet twee dagen of twee weken tijd nemen voor elkaar en dan weer doordenderen. Niet alle verwachtingen en eisen stoppen in deze feestdagen.  Nee. Iedere dag genieten van de dingen die je hebt. Zoals iedere dag genieten van het gezin, van de gezondheid, het fijne dak dat we boven ons hoofd hebben. Want dan zijn we rijk gezegend. En dat wens ik u ook. Genieten, niet alleen met de feestdagen, maar elke dag van de kleine dingen die we hebben.

Heel fijne (feest)dagen.

Reacties (0)