Column wethouder Span: Het rode motorblok

Dit item is verlopen op 26-01-2019.
Foto van wethouder Span

Begin januari heeft de kick-off plaatsgevonden van de uitvoering van de Agenda voor Twente. De Agenda voor Twente, ik hoor u denken: wat is dat?

Misschien hebt u er vorig jaar iets over gelezen in de krant of via de plaatselijke politiek wat over mee gekregen. Met de Agenda voor Twente willen de Twentse gemeenten zich de komende vijf jaar (2018-2022) gezamenlijk inzetten voor het versterken van de techniek, de arbeidsmarkt, de bereikbaarheid en duurzaamheid in en van Twente. Eenvoudig gezegd: we willen Twente op de kaart zetten vanuit de kracht die wij in Twente hebben en bezitten: techniek. De techniek als motor voor Twente.

Innovatie, techniek en arbeid

Tijdens de kick-off werd symbolisch het stokje van de overheid overgedragen aan alle partijen die meedoen: de overheid, de ondernemers, het onderwijs en de organisaties. Je kunt een boekwerkje overhandigen en dan is het klaar. Maar dat is te eenvoudig. Nee, er was een mooi rood motorblok gemaakt met een 3D-printer. Een pakkend voorbeeld van wat we willen bereiken met de Agenda voor Twente: innovatie, techniek en arbeid.

De trotse bedenker en maker van dit rode motorblok verwoordde exact waar nieuwe Agenda voor Twente voor staat. Al denkend en schetsend kwam hij tot het ontwerp. Vervolgens de 3D-printer “de opdracht gegeven” om te printen. Tot overmaat van ramp ging dit niet helemaal goed. Hij moest met de hand de verkeerde stukken eraf zagen en een nieuw stuk er aan lijmen. Hier komt alles samen: denkkracht, creativiteit, techniek, maar uiteindelijk ook heel belangrijk: vakmanschap.

Echte handjes

Computers, printers, robots, veel werk nemen zij over van de mens. Maar uiteindelijk nooit alles. Want de mens geeft de opdracht en als het fout gaat moet hij ingrijpen en zijn er echte handjes nodig. Mooier kan in de praktijk de Agenda voor Twente niet uitgelegd worden. En tot slot als klap op de vuurpijl: dit alles is bedacht en gemaakt door een inwoner van de gemeente Wierden. Hoe mooi kan het zijn!!!

Reacties (0)