Column wethouder Span: Kloppende cijfers en harten

Dit item is verlopen op 07-09-2018.
Foto van wethouder Span

De derde dinsdag van september. Bij ons allen bekend als Prinsjesdag. De dag waarop de begroting voor het komend jaar door de regering wordt gepresenteerd.

Ook een dag waarop de ogen gericht zijn op onze monarchie: de koning en de koningin. Prinsjesdag wordt wel eens genoemd het jaarlijks festijn van cijfertjes, hoedjes en lekkages.

Begroting

Dit jaar was er een extra bijzonder tintje. Terwijl de vier partijen die een nieuw kabinet smeden, heel voorzichtig zijn om welke uitspraak dan ook maar te doen, maakt het demissionaire kabinet de nieuwe begroting … En dat gebeurt niet zo vaak in Nederland.
Wellicht een begroting voor één a twee maanden. Voor een onderwerp gold de begroting maar voor één dag.

Om tot een juiste begroting te komen rekent het CPB zich suf op alle getallen die binnenkomen. Klopt het wel of klopt het niet? En als de economie nu minder hard groeit, of zelfs harder? Hoe krijgen we alles kloppend?

Als mens kijken

Ergens las ik eens een commentaar op al die rekenmodellen en denkpatronen “klopt het hart wel op de juiste plaats?”. Laat ik duidelijk zijn: financieel gezien moet het kloppen. Je kunt niet meer uitgeven dan er binnen komt. En ja, er moeten aannames gedaan worden. Deze dienen realistisch onderbouwd te zijn. Maar we kunnen niet alles voorspellen en in modellen gieten. Laten we niet alleen koud op de prognoses afgaan, zonder kloppend hart. Laten we ook als mens kijken naar de modellen en de cijfers. En dan moeten er keuzes gemaakt worden. De uitdaging is om de kloppende cijfers te verantwoorden middels kloppende harten.

Die keuzes moeten op rijksniveau maar ook op gemeentelijk niveau gemaakt worden. De komende weken zijn we op gemeente niveau hier druk mee bezig. Met de cijfertjes wel te verstaan, niet met de hoedjes en de kleding. Toch vind ik dat de charme van Prinsjesdag: de harde kloppende cijfers in combinatie met de kloppende harten van alle mensen die genieten van het koningshuis.

Reacties (0)