Davidsterren in plaats van kruisjes op Joods monument in Enter

Dit item is verlopen op 11-05-2018.
Afbeelding Joods monument Enter

Het monument is aangepast en teruggeplaatst

De gemeente heeft het Joods monument aan de Bornebroekseweg in Enter aan laten passen op verzoek van de nabestaanden. Hiervoor was het monument tijdelijk van zijn plek gehaald. Nu staat er achter de namen van de Joodse slachtoffers een Davidster (zoals gebruikelijk is bij Joodse overledenen) in plaats van een kruisje.

Nagedachtenis

Het Joods monument in Enter is opgericht ter nagedachtenis aan twintig Joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in de vernietigingskampen Sobibor en Auschwitz. Op de gedenksteen staan de namen, geboorte- en sterfdata van de slachtoffers te lezen.

Op het monument staan ook een Davidster, een pijl en de tekst: ‘Ongeveer 300 meter in de richting van de pijl, zaten in de Tweede Wereldoorlog vanaf augustus 1942 elf mensen uit de Joodse gemeenschap in Enter ondergedoken. Op 10 mei 1943 werden ze door de Grüner Polizei gearresteerd. Op 21 mei 1943 zijn ze allen in het vernietigingskamp Sobibor omgekomen. Negen andere leden van de Joodse gemeenschap in Enter werden elders gearresteerd en zijn ook omgekomen. Om hen allen te herdenken werd dit monument opgericht - 4-5-1995.'

Reacties (0)