Doe mee aan de Week tegen Eenzaamheid

Samen de trend doorbreken

De informatie op deze pagina wordt nog aangepast naar aanleiding van de persconferentie van maandag 28 september 2020.

Van 1 t/m 8 oktober 2020 is het de Week tegen Eenzaamheid. In deze week staat ontmoeting en verbinding centraal. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen. In de gemeente Wierden worden van 5 tot en met 9 oktober diverse activiteiten georganiseerd door stichting De Welle, de werkgroep Eenzaamheid en de gemeente Wierden.

Samen de trend doorbreken

Donderdag 10 september 2020 heeft wethouder Johan Coes zijn handtekening gezet onder het landelijke actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil de gemeente Wierden de trend van eenzaamheid onder de inwoners doorbreken. Dit gebeurt met een brede beweging in de samenleving die ervoor staat dat ouderen meedoen en voelen dat ze ertoe doen - ook als ze minder vitaal en actief zijn. Maar ook steeds meer jongeren voelen zich eenzaam met name door grote verandering in sociale activiteiten. De corona-crisis heeft nog maar eens extra duidelijk gemaakt waarom het van belang is om aandacht te blijven vragen voor het tegengaan van eenzaamheid. In de gemeente Wierden trekken verschillende partijen gezamenlijk op om eenzaamheid, onder jong én oud, breder onder de aandacht te brengen en om de krachten te bundelen. Samenwerking is hierbij essentieel, om zo ook vraagstukken zoals bijvoorbeeld onzichtbare eenzaamheid het hoofd te kunnen bieden. Er gebeurt veel in Wierden waar mensen zich bij aan kunnen sluiten!

Activiteiten Week tegen Eenzaamheid

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid worden er diverse activiteiten georganiseerd. Zo is er in de Week tegen de Eenzaamheid een gebakjesactie. Mensen kunnen zich aanmelden om twee gebakjes te komen halen waarmee ze vervolgens op bezoek gaan bij iemand waarvan ze denken dat hij/zij een bezoekje wel fijn zou vinden. Ook wethouder Jeffrey Rouwenhorst, wethouder Johan Coes, wethouder Richard Kortenhoeven en burgemeester Doret Tigchelaar gaan op de koffie bij een inwoner die een bezoekje verdient. Op dinsdag 6 oktober is de gebakjesactie op de markt in Wierden. Hier staat een ingerichte woonkamer en wordt er aandacht besteed aan het in gesprek gaan met mensen. Wilt u meer informatie over de gebakjesactie? Download dan de pdf onderaan het nieuwsbericht.

  • Maandag 5 oktober gebakjesactie bij de Jongerencamper aan de Skatebaan bij de Weuste in Wierden.
  • Dinsdag 6 oktober gebakjesactie bij de Jongerencamper op de markt in Wierden samen met een ingerichte woonkamer om mensen aandacht te geven door in gesprek te gaan.
  • Woensdag 7 oktober is er om 11.00 uur een webinar (1,5 uur) over jong en eenzaam dat wordt verzorgd door Dr. G. Lodder (ontwikkelingspsycholoog en gespecialiseerd in eenzaamheid bij jongeren) en S. de Vries (projectmedewerker Movisie). Mensen kunnen de webinar volgen door zich online bij WebinarTV aan te melden via via deze link.
  • Donderdag 8 oktober (van 18.30- 20.00 uur) vindt er een workshops Friends plaats waarin deelnemers op een informatieve, speelse en creatieve manier geïnspireerd worden om contacten te verdiepen en nieuwe relaties aan te knopen. Locatie: Dokter G.H. Beensweg 21 in Wierden. Aanmelden kan via Stichting De Welle. Het tweede deel van de workshop is op donderdag 22 oktober van 18.30- 20.00 uur.
  • Donderdag 8 oktober gebakjesactie bij de Jongerencamper aan de Marjoleinlaan in Wierden.
  • Vrijdag 9 oktober gebakjesactie bij de Rabobank in Enter.

Lokale mogelijkheden

Stichting De Welle heeft diverse ontmoetingsactiviteiten voor jong en oud waarbij verbinding met anderen centraal staat. Gezellig samen iets creatiefs ondernemen, een spel spelen of een kopje koffie drinken. Zo kunnen jongeren die het lastig vinden om vriendschappen aan te gaan, aansluiten bij Join Us. Er zijn twee groepen die om de week bij elkaar komen: een groep voor jongeren van 12-18 jaar en een voor jongeren van 18-25 jaar.  

Ook zijn er Friends-bijeenkomsten, een initiatief van Avedan, Evenmens, MEE IJsseloevers en Stichting De Welle. Deelnemers worden tijdens deze bijeenkomsten geïnspireerd om op een informatieve, speelse en creatieve manier contacten te verdiepen en nieuwe relaties aan te knopen. Dit biedt nieuwe inzichten en concrete tips, die passen bij de betreffende persoon en mogelijkheden, om vriendschappen en verbindingen (weer) aan te gaan.

Wat is eenzaamheid?

Mensen die last hebben van eenzaamheid ervaren een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Zij voelen zich niet verbonden. Of hebben minder sociale relaties dan ze wensen. Dat kan gepaard gaan met gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring en absoluut niet leeftijdsgebonden. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Eenzaamheid is veelal een verborgen probleem: het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen en er wordt weinig over gepraat. Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn, maar valt wel regelmatig samen. In Twente is 39% van de volwassenen (19 tot 65 jaar) en 44% van de ouderen (65 jaar en ouder matig tot zeer ernstig eenzaam. (bron: GGD, 2018) Ook onder jongeren kan eenzaamheid een grote rol spelen.

Meer weten over de Week tegen Eenzaamheid? Kijk dan op www.stichtingdewelle.nl/agenda-de-welle-wierden/

Documenten:

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 12 en 13 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
i p u d o l e q u j o r i h o