Huiselijk geweld melden via apotheek

(Datum: 12 mei 2020)

Met het codewoord ‘masker 19’ kunnen slachtoffers van huiselijk geweld sinds 1 mei bij de apotheek een melding doen van huiselijk geweld

Als een slachtoffer de woorden ‘masker 19’ uitspreekt, weet de apotheker dat de klant een melding wil doen van huiselijk geweld. Daarop wordt Veilig Thuis gewaarschuwd. Het codewoord biedt zo uitkomst voor slachtoffers die in deze tijd niet naar een veilige plek kunnen om huiselijk geweld telefonisch te melden.

Huiselijk geweld melden kan in eerste instantie door telefonisch contact op te nemen met Veilig Thuis of – bij een levensbedreigende situatie – met de politie. In sommige gevallen is het voor slachtoffers lastig om te bellen zonder dat de dader dit merkt, zeker nu iedereen tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk thuis is.

Alle apotheken in Nederland ondernemen actie als iemand het codewoord noemt. Als een slachtoffer het codewoord ‘masker 19’ gebruikt bij de apotheek, en alleen is, nodigt de apotheker diegene uit om in een aparte ruimte samen Veilig Thuis te bellen. Als het slachtoffer samen met een ander de apotheek bezoekt, neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis.

Bent u slachtoffer?

Bent u slachtoffer van huiselijk geweld of heeft u vermoedens van huiselijk geweld in je omgeving? U kunt iets doen door erover te praten of door advies te vragen. In alle gevallen kunt u via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis. Ben je in direct gevaar? Bel dan 112.

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 10 en 11 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
o x u q o b u z o b e j o r a