Heeft u klachten? Laat u dan zo snel mogelijk testen op corona

(update: 20 augustus 2020)

Om de verspreiding van virus te beperken, is het belangrijk dat iedereen zich zo snel mogelijk laat testen als hij of zij klachten heeft die te maken kunnen hebben met corona. GGD Twente heeft hiervoor drie testlocaties, in de gemeenten Enschede en Hof van Twente en Almelo. Aanmelden kan via www.coronatest.nl of via het landelijk nummer 0800 1202.

Waarom testen?

Deze test is om te kijken of u nú besmet bent. Juist door iedereen met klachten te testen weten we snel waar het virus eventueel weer oplaait en kunnen we het ook direct de kop indrukken en zo verdere verspreiding voorkomen. Zo proberen we te voorkomen dat er een tweede golf coronabesmettingen komt. De test toont aan of u het coronavirus op dat moment hebt. Daarom heeft het alleen zin om te testen als u klachten hebt. De test geeft niet aan of u in het verleden het coronavirus hebt gehad.

Wanneer testen?

Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de GGD om u te laten testen als u klachten heeft die kunnen passen bij het coronavirus.

Zoals:

  • verkoudheidsklachten;
  • neusverkouden;
  • loopneus;
  • niezen;
  • keelpijn;
  • hoesten;
  • verhoging of koorts;
  • of plotseling verlies van reuk of smaak.

U hoeft niet eerst naar een (huis)arts voor een doorverwijzing.

Let op: Heeft u hoge koorts, last van benauwdheid of voelt u zich steeds zieker worden? Bel dan met uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Ook mensen uit de risicogroepen melden zich direct bij een (huis)arts of de huisartsenpost. Risicogroepen zijn bijvoorbeeld mensen boven de 70 jaar, hartpatiënten, longpatiënten en mensen met diabetes. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Wat houdt de test in?

Om te testen op besmetting, wordt er met een wattenstaafje keel- en/of neusslijm afgenomen. Dit slijm wordt naar een microbiologisch laboratorium gestuurd. Onderzoekers kunnen uit het genetisch materiaal van het virus opmaken of er sprake is van een besmetting.

De uitslag

Is de uitslag van de test negatief, dan wordt deze vanuit het landelijk systeem rechtstreeks naar de geteste persoon gestuurd. Bij een positieve uitslag neemt GGD Twente contact op om de uitslag te vertellen en om het bron- en contactonderzoek te starten. Na het afnemen van de test duurt het meestal 24 - 48 uur voordat de uitslag bekend wordt gemaakt.

Testlocaties

GGD Twente heeft drie testlocaties. In Goor aan Kooimaten 2 en in Enschede aan de Jaargetijdenweg 13 en in Almelo aan de Edisonstraat 6. De testlocaties zijn een drive-in. Met de auto rijdt u door de drive-in en wordt u zonder uit te hoeven stappen getest.

Wat kost een test?

De overheid vergoedt de kosten van het afnemen van de test door de GGD en van de laboratoriumkosten. Er volgt dus geen rekening.

Hoe aanmelden?

U kunt online een afspraak maken of bellen met telefoonnummer 0800 1202 om een afspraak te maken voor een test op een van de testlocaties. Bellen kan dagelijks van 08.00 uur tot 20.00 uur. Houd als u belt voor een afspraak uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Deze vindt u o.a. op de paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

Online afspraak maken

Proef in Oost-Nederland

Er lopen op dit moment twee proeven, waarbij wordt onderzocht of het nuttig is om mensen zonder symptomen te testen. De ene proef loopt op Schiphol, de andere in Oost-Nederland (in combinatie met de CoronaMelder app). Het is mogelijk dat u in het kader van één van deze twee proeven de vraag krijgt om u te laten testen hoewel u geen klachten heeft. 

Meer informatie

Op de website van de GGD Twente staat een lijst met vragen en antwoorden over het testen:

Vragen en antwoorden over testen

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 10 en 14 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
e w e g i j e d e v o g u h o