Kinderrechter Jans Olthof is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Voor zijn tomeloze inzet voor de jongeren in Twente is op woensdag 27 februari kinderrechter Jans Olthof uit Wierden (64) benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Burgemeester Robben reikte de onderscheiding uit in de rechtbank in Almelo. Olthof is ruim 40 jaar rechter en met name bekend als de kinderrechter in Almelo. ‘Bij hem komt het belang van het kind altijd op de eerste plaats’ zo typeren zijn collega’s hem.

Binnen de rechtbank Almelo, nu de rechtbank Overijssel, heeft Jans Olthof zich gedurende twintig jaar ingezet voor de medezeggenschap. Daarbij heeft hij zich onder meer met succes ingezet voor het behoud van de rechtbank in Almelo.

Pionierswerk

Naast zijn inzet roemen de mensen in het vakgebied Olthof om wat hij met zijn pionierswerk in de rechtspraak uiteindelijk voor alle jongeren in Nederland heeft betekent. Zijn werk is toonaangevend voor de rechtspraak in Nederland. Hij is de geestelijk vader van de spijbelrechter en een van de grondleggers van het Nederlandse jeugdstrafrecht. Zijn visie en de manier waarop jonge mensen “op het rechte pad” gehouden kunnen worden, werd in al die jaren een voorbeeld.

Spijbelrechter

Daarnaast is Olthof een vernieuwer. Zo stond hij jaren geleden aan de wieg van de Twentse ‘spijbelrechter’. Dit betekende een nieuwe manier van werken en bleek zo’n succes dat er nu in elke rechtbank in Nederland een spijbelrechter is.

Jeugdstrafrecht

Zijn vroegere pionierswerk voor jongeren die verdacht worden van strafbare feiten bleef niet onopgemerkt. Tot in de Tweede Kamer zijn er vragen gesteld over de jeugdaanpak in Twente. Olthof deed er veel aan om er voor te zorgen dat speciale strafrechters naar deze jonge, vaak kwetsbare, verdachten keken. Olthofs denkwijze kreeg landelijke navolging en hiermee stortte hij het fundament voor het jeugdstrafrecht, dat nu een zelfstandige plek heeft gekregen in de wetgeving.

Vrijwilligerswerk

Naast zijn werk als rechter zette Jans Olthof zich in voor de medemens via tal van organisaties. Van de Stichting Roggekamp/Peitschfonds Almelo, voor jongeren, en het Nationaal Fons Kinderhulp Wierden tot de Stichting Elisabetfonds, voor psychiatrisch gehandicapten.

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 9 en 14 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
a f e h a j e x e p i h i c u