Opvang Oekraïense ontheemden

We staan als gemeente voor de opdracht zo veel mogelijk ontheemden een verblijfplaats te kunnen bieden. In de gemeente Wierden hebben we geen grote crisislocatie, wel zijn er meerdere gemeentelijke locaties en natuurlijk de gastgezinnen. Binnenkort wordt het aantal locaties uitgebreid door chalets te plaatsen.

Chalets aan Anjelierstraat en Stouweweg

Binnenkort worden er aan de Anjelierstraat een drietal chalets in gebruik genomen. Per chalet kunnen maximaal vier mensen worden gehuisvest. In juni wordt het aantal chalets uitgebreid aan de Stouweweg. Hier worden tien chalets geplaatst, met hier een totaalcapaciteit van veertig personen. Direct omwonenden zijn hierover per brief op de hoogte gesteld.

Rechten van omwonenden

Zoals gezegd hebben direct omwonenden een brief ontvangen met informatie over de opvang van Oekraïners in hun buurt. Daarbij worden ook nadrukkelijk de rechten van omwonenden benoemd. Ter informatie: bij de tijdelijke huisvesting van de Oekraïense ontheemden wordt zo veel mogelijk gekeken naar de belangen van de buurt. Dat wil zeggen dat we de locaties zo inrichten dat activiteit zo min mogelijk belastend voor buurtbewoners is. Mochten buurtbewoners alsnog hinder ondervinden, dan kunnen zij natuurlijk altijd contact opnemen.

Derdelanders

Er worden verschillende vragen gesteld over zogenoemde ‘derdelanders’. Veelal jongens en mannen die niet de Oekraïense identiteit hebben, daardoor niet mee hoeven te vechten in Oekraïne maar dus wel voor de oorlog gevlucht zijn. Dit zijn veelal studenten of leraren aan universiteiten in Oekraïne, die daar hun bestaan hebben opgebouwd. Ook zij worden gezien als Oekraïense ontheemden, vandaar dat zij ook door de gemeente worden opgevangen.

Vragen en informatie

Voor vragen kunt u bij ons terecht via oekraine@wierden.nl.

Reacties (1)

Door W.Oosterhof, 17 06 2022 om 22:53
Helemaal accoord met de opvang. Maar dat buurtbewoners geïnformeerd zijn is m.I. Niet juist.. wij wonen Hooiland 14, hemelsbreed zo’n 60 a 100 m vd locatie aan de Stouweweg en wij zijn niet geïnformeerd.

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 10 en 9 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
o l i h i l a r u l e m i n a