Project Bodem Asbest Sanering (BAS) officieel van start

Projectbureau BAS fungeert als vraagbaak voor inwoners op het gebied van bodem-asbestsanering.

Met  de handtekeningen van gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie Overijssel en bestuurders van zeven Twentse gemeenten is gistermiddag (16 oktober 2018) het Project Bodem Asbest Sanering officieel van start gegaan. Het hiervoor opgerichte Projectbureau BAS is er voor iedereen die vragen heeft over bodem-asbestsanering in de gemeenten Hof van Twente, Wierden, Borne, Twenterand, Hellendoorn, Rijssen-Holten en Haaksbergen.

Projectbureau BAS gaat onder verantwoordelijkheid van de provincie en de 7 gemeenten aan de slag met het inventariseren van de asbestbodemopgave en met de uitvoering van  asbestbodemsaneringsprojecten. Hiervoor zijn vanuit de Rijksoverheid financiële middelen beschikbaar gesteld: in totaal 38 miljoen voor de periode tot en met 2022.  Naar schatting moet de komende vier jaar 900.000 m² asbest worden gesaneerd in Hof van Twente en een aanzienlijke hoeveelheid in de zes andere gemeenten.

Communicatie

Particulieren, bedrijven en andere organisaties kunnen bij het Projectbureau terecht voor informatie en advies over de saneringsmogelijkheden van de asbestbodem.

Saneringslocaties

Projectbureau BAS richt zich als eerste op de meest risicovolle locaties, waar mensen in contact kunnen komen met asbestverontreiniging in de bodem. Voorbeelden daarvan zijn speelplaatsen en tuinen. Maar ook op locaties waar woningbouw of een andere ontwikkeling is voorzien kan saneren nodig zijn.  

Primair houdt het Projectbureau  BAS zich niet bezig met de sanering van asbestdaken. Maar op locaties waar een combinatie gemaakt kan worden van sanering van de asbestbodem met de sanering van asbestdak wordt integraal gesaneerd. In zo’n situatie kijken de medewerkers van het projectbureau of  een combinatie gemaakt kan worden met het aanbrengen van duurzaamheidsmaatregelen, zoals zonnepanelen.

'De samenwerking met het projectbureau verliep goed'

Vooruitlopend op de officiële oprichting is het projectbureau al op meerdere plaatsen met asbestsanering aan de slag. Zo zijn al saneringen in uitvoering in Enter, Goor en Markelo.

Onlangs heeft het projectbureau een asbestsanering aan de Hochtweg 10 in Markelo afgerond. Eigenaar Dyana Driezes bestempelt de samenwerking met het projectbureau als 'heel goed'. "Alles ging in goed overleg", vertelt ze. "Al met al hebben we drie weken achter de hekken gezeten, maar onze opritten werden niet tegelijkertijd afgezet. We konden wel gewoon weg van huis. En als dat niet kon, werden onze boodschappen keurig door de jongens met een shovel voor de voordeur neergezet."

Een van de volgende saneringsprojecten vindt plaats aan de P.C. Stamstraat (21-23) in Nijverdal.

Bereikbaarheid

Het Projectbureau BAS is gevestigd in het gemeentehuis van Hof van Twente aan de Höfte 7 in Goor. Inwoners van alle 7 gemeenten kunnen contact opnemen door te bellen met (0547) 858585 of een mail te sturen naar bas@hofvantwente.nl.

Meer weten?

Zie www.bodemasbestsanering.nl 

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 10 en 11 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
o h u z e z a q a z a v i h a