Vragen en antwoorden over het coronavirus en evenementen

Evenementen zijn onder voorwaarde toegestaan. 

Welke evenementen zijn momenteel mogelijk?

Op de website van de Rijksoverheid vindt u de meest recente informatie over de coronamaatregelen voor evenementen: Regels voor evenementen.

De Veiligheidsregio Twente heeft een stroomschema gemaakt waarin u in kunt zien wat er tot en met 19 september 2021 mogelijk is onder welke omstandigheden (klik hier voor een leesbare pdf). 

Stroomschema waarin u kunt zien wat er mogelijk is als het gaat om evenementen (versie 14 augustus 2021)

Klik op de afbeelding voor een leesbare pdf van het stroomschema

Wat moet ik doen als ik een evenement wil bezoeken? 

Coronatoegangsbewijs en Testen voor toegang

Wilt u een evenement bezoeken? De organisator kan u vragen om een coronatoegangsbewijs: een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona. Met CoronaCheck kunt u 1 van deze coronabewijzen laten zien. Hoe dat werkt, leest u op de website www.coronacheck.nl.

Als u zich wilt laten testen voor een coronatoegangsbewijs, dan kan dat nu nog gratis. Hoe u daarvoor een afspraak maakt, leest u op www.testenvoortoegang.org. U kunt hiervoor niet bij de GGD terecht!

Wat moet ik doen als ik een evenement wil organiseren?

Voorlopig moeten we er rekening mee houden dat het virus van invloed is bij het organiseren van evenementen. Naast de coronaregels gelden natuurlijk ook nog de gewoonlijke regels die wij als gemeente hanteren bij evenementen.

Coronatoegangsbewijs / testen voor toegang

U kunt kiezen om gebruik te maken van coronatoegangsbewijzen voor uw evenement. Uw evenement is dan alleen toegankelijk voor bezoekers met een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat ze hersteld zijn van corona, waardoor er iets meer mogelijk is. Meer informatie over het gebruik van coronatoegangsbewijzen vindt u op de website www.testenvoortoegang.org/organisatoren

Tijdig een aanvraag indienen

 • Dien uw aanvraag voor een evenementenvergunning op tijd in. We werken met de normale termijnen;
 • kleine evenementen (A) minimaal 8 weken voor het evenement. De middelgrote en grote evenementen (B en C) 12 weken voor het evenement. Is het mogelijk uw aanvraag eerder in te dienen dan heeft dat zeker onze voorkeur, omdat deze nu ook aan de tijdelijke wet covid en ministeriĆ«le regelingen moeten worden getoetst.
 • Een melding moet normaal gesproken 2 weken voorafgaand aan het evenement worden ingediend. Maar ook bij een melding moet worden aangetoond dat er wordt voldaan aan de corona-maatregelen. Dat is binnen 2 weken bijna niet haalbaar, zeker als we tegelijkertijd veel aanvragen ontvangen. Daarom adviseren wij u om minimaal deze 4 weken, maar liever 6 weken voor het evenement in te dienen.
 • Weet u niet goed wat u moet aanvragen, kijk dan op www.wierden.nl/evenementen.

In te leveren bijlagen

Naast de gebruikelijke stukken moet u kunnen aangeven dat en hoe u de corona-maatregelen gaat implementeren in uw evenement. Dit moet u doen door het extra indienen van:

 • Duidelijk programma van het evenement;
 • Een COVID-19 risicoanalyse;
 • COVID-19 maatregelen, inclusief beschrijving hoe de 1,5 meter onderlinge afstand gehouden kan worden. Een handige tool hiervoor is om bij elk onderdeel de volgende vragen te beantwoorden:
  • Hoe wordt er gezorgd dat bezoekers/deelnemers te allen tijde 1,5 meter afstand kunnen houden?
  • Hoe wordt er gezorgd dat bezoekers/deelnemersstromen elkaar niet kruisen en de afstand bewaard kan blijven?
  • Hoe wordt er gezorgd voor de stromen van personen met betrekking tot gebruik sanitaire voorzieningen?
  • Welke hygiĆ«ne maatregelen worden er getroffen voor het tegen gaan van verspreiding van het virus?
  • Als er zitplaatsen zijn, hoe wordt er gezorgd dat bezoekers daar op een goede manier komen en blijven?
   Deze punten kunt u verwerken in uw veiligheidsplan.

Informatie van Veiligheidsregio

Op de website van de Veiligheidsregio staat een duidelijke uitleg en informatie over het implementeren van de corona-maatregelen in een evenement. Wij adviseren u deze te informatie te lezen en te gebruiken bij de voorbereidingen op een evenement. Op deze website kunt u ook een opzet van een veiligheidsplan vinden.

Vragen?

Wilt u een evenement organiseren als dit weer mogelijk is? Neem dan contact op met het loket Bouwen en wonen zodra u plannen begint te maken. Wij kunnen u dan uitleggen wat er extra moet gebeuren en wij kunnen u advies geven.

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 10 en 9 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
a l o p u f u k o w u j o f e