Vragen en antwoorden over het coronavirus en evenementen

De informatie op deze pagina wordt in de tweede week van juli aangevuld, nadat het landelijk toetsingskader voor evenementen is vastgesteld.

(laatste update: 6 juli 2020)  De coronamaatregelen hebben gevolgen voor evenementen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid. Op deze pagina komt informatie die specifiek is voor de gemeente  Wierden.

Ik wil een evenement organiseren na 1 juli. Kan dat?

Er mogen vanaf 1 juli weer evenementen georganiseerd worden. Daarbij kunt u denken aan een straatfeest of barbecue, maar ook aan een braderie of kermis. Houd er wel rekening mee dat het aanvragen van een vergunning of melding tijd kost. Verder moet u er rekening mee houden dat er naast de gebruikelijke richtlijnen voor evenementen ook richtlijnen komen in verband met het coronavirus. Op dit moment wordt er landelijk gewerkt aan een toetsingskader dat wij daarvoor gaan gebruiken. We verwachten dat dit toetsingskader 7 juli 2020 beschikbaar is. 

Bent u van plan om een evenement te organiseren? Dan is het verstandig om uw vergunning of melding ruim van te voren bij de gemeente in te dienen. In verband met de corona-maatregelen is er meer overleg noodzakelijk dan normaal gesproken. Het is verstandig om uw evenement nu al voor te bereiden en niet te wachten tot het toetsingskader bekend is. 

Het landelijk toetsingskader is nog niet bekend. Toch wil ik alvast weten waar ik rekening mee moet houden. Kan dat?

Vooruitlopend op het landelijk toetsingskader hierbij alvast een aantal regels om rekening mee te houden bij het organiseren van uw evenement (zoals braderie of buurtfeest):

Afstand houden:

  • 1,5 meter onderlinge afstand is altijd de norm, tenzij uit 1 huishouden.

Evenement binnen:

  • Tot 100 personen kunt u een evenement organiseren zonder vaste zitplaatsen, gezondheidscheck en reservering. Per ruimte zijn 100 personen toegestaan, als hierbij 1,5 meter afstand kan worden gehouden. De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven.
  • Bij 100 personen of meer is het verplicht vooraf te reserveren en vindt er een gezondheidscheck plaats. Iedereen heeft een vaste zitplaats. Er is dan geen sprake van een maximum aantal personen. Wel is het nodig om de verkeersstromen rond bijvoorbeeld in- en uitgang en sanitaire voorzieningen goed van elkaar te scheiden.
  • In ruimtes met een doorstroom van bezoekers (bijvoorbeeld een braderie binnen) geldt geen maximaal aantal personen. Wel neemt de organisatie maatregelen om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt.

Evenement in de buitenlucht:

  • Tot 250 personen kunt u een evenement organiseren zonder vaste zitplaatsen, gezondheidscheck en reservering. De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven.
  • Bij 250 personen of meer is het verplicht vooraf te reserveren en vindt er een gezondheidscheck plaats. Iedereen heeft een vaste zitplaats. Er is dan geen sprake van een maximum aantal personen, wel is het nodig om de verkeersstromen rond bijvoorbeeld in- en uitgang en sanitaire voorzieningen goed van elkaar te scheiden.
  • Wanneer er buiten sprake is van een continue doorstroming van mensen, zoals een braderie of op de kermis, is er geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat bij elkaar mag komen.

Mijn vraag staat er niet bij. Waar kan ik terecht met mijn vraag?

Wij kunnen ons voorstellen dat niet alle vragen hiermee beantwoord zijn. Mocht u nog vragen hebben over evenementen, dan kunt u terecht bij het loket Bouwen en wonen

Overzicht van de maatregelen die vanaf 1 juli gelden voor horeca en evenementen

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 14 en 10 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
u g e s u x e s o q i k u t e