Vragen en antwoorden over het coronavirus en evenementen

(laatste update: 7 augustus 2020)  De coronamaatregelen hebben gevolgen voor evenementen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Veiligheidsregio Twente en de website van de Rijksoverheid. Op deze pagina leest u informatie die specifiek geldt voor de gemeente  Wierden.

Er mogen vanaf 1 juli weer evenementen georganiseerd worden. Daarbij kunt u denken aan een straatfeest of barbecue, maar ook aan een braderie of kermis. Houd er wel rekening mee dat het aanvragen van een vergunning of melding tijd kost. Verder moet u er rekening mee houden dat er naast de gebruikelijke richtlijnen voor evenementen ook richtlijnen gelden in verband met het coronavirus. 

Hoe lang van te voren moet ik een melding doen of een vergunning aanvragen?

Bent u van plan om een evenement te organiseren? Dan is het verstandig om uw vergunning of melding ruim van te voren bij de gemeente in te dienen. Een aanvraag voor een B en C evenement moet minimaal 12 weken van te voren worden ingediend en een aanvraag voor A-evenement minimaal 8 weken. Het is echter verstandig om contact op te nemen zodra u plannen heeft. In verband met de coronamaatregelen is er meer overleg noodzakelijk dan normaal gesproken. 

Welke informatie moet ik extra aanleveren in verband met de coronamaatregelen?

 • U maakt een COVID-19 risicoanalyse. Meer informatie over de risicoanalyse vindt u op de website van de Veiligheidsregio Twente. 
 • In uw veiligheidsplan neemt u de COVID-19 maatregelen op, inclusief beschrijving hoe u ervoor zorgt dat mensen 1,5 meter afstand kunnen houden en dat ook daadwerkelijk doen. Een handige tool hiervoor is om bij elk onderdeel de volgende vragen te beantwoorden:
  • Hoe wordt er gezorgd dat bezoekers/deelnemers altijd 1,5 meter afstand kunnen houden?
  • Hoe wordt er gezorgd dat bezoekers/deelnemersstromen elkaar niet kruisen en de afstand bewaard kan blijven?
  • Hoe wordt er gezorgd voor de stromen van personen met betrekking tot gebruik sanitaire voorzieningen? 
  • Welke hygiĆ«ne maatregelen worden er getroffen voor het tegengaan van verspreiding van het virus? 
  • Als er zitplaatsen zijn, hoe wordt er gezorgd dat bezoekers daar op een goede manier komen en blijven?

Hoe maak ik mijn evenement coronaproof?

Vooruitlopend op het landelijk toetsingskader hierbij alvast een aantal regels om rekening mee te houden bij het organiseren van uw evenement (zoals braderie of buurtfeest):

Afstand houden:

 • 1,5 meter onderlinge afstand is altijd de norm, tenzij uit 1 huishouden.

Evenement binnen:

 • Tot 100 personen kunt u een evenement organiseren zonder vaste zitplaatsen, gezondheidscheck en reservering. Per ruimte zijn 100 personen toegestaan, als hierbij 1,5 meter afstand kan worden gehouden. De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven.
 • Bij 100 personen of meer is het verplicht vooraf te reserveren en vindt er een gezondheidscheck plaats. Iedereen heeft een vaste zitplaats. Er is dan geen sprake van een maximum aantal personen. Wel is het nodig om de verkeersstromen rond bijvoorbeeld in- en uitgang en sanitaire voorzieningen goed van elkaar te scheiden.
 • In ruimtes met een doorstroom van bezoekers (bijvoorbeeld een braderie binnen) geldt geen maximaal aantal personen. Wel neemt de organisatie maatregelen om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt.

Evenement in de buitenlucht:

 • Tot 250 personen kunt u een evenement organiseren zonder vaste zitplaatsen, gezondheidscheck en reservering. De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven.
 • Bij 250 personen of meer is het verplicht vooraf te reserveren en vindt er een gezondheidscheck plaats. Iedereen heeft een vaste zitplaats. Er is dan geen sprake van een maximum aantal personen, wel is het nodig om de verkeersstromen rond bijvoorbeeld in- en uitgang en sanitaire voorzieningen goed van elkaar te scheiden.
 • Wanneer er buiten sprake is van een continue doorstroming van mensen, zoals een braderie of op de kermis, is er geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat bij elkaar mag komen.

Mijn vraag staat er niet bij. Waar kan ik terecht met mijn vraag?

Wij kunnen ons voorstellen dat niet alle vragen hiermee beantwoord zijn. Mocht u nog vragen hebben over evenementen, dan kunt u terecht bij het loket Bouwen en wonen

Stroomdiagram Coronamaatregelen bij evenementen (juli 2020)

Reacties (0)

Plaats een reactie op onze website

Voer de letters in die onder de cijfers 12 en 11 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
u j a h e k i r i z a c e c o