Wierden krijgt certificaat ‘dementievriendelijke gemeente’

Dit item is verlopen op 01-04-2020.
Truus Kamphuis reikt het certificaat uit aan wethouder Braamhaar

Gemeente zet zich in voor mensen met dementie

De gemeente Wierden heeft het certificaat ‘samen dementievriendelijk’ gekregen. Mevrouw Truus Kamphuis, voorzitter van de Stichting Alzheimer Twente, reikte het certificaat op maandag 14 oktober 2019 uit aan wethouder Eric Braamhaar. Met het certificaat laat de gemeente zien dat zij zich inzet voor mensen met dementie, een ziekte waarmee steeds meer inwoners en organisaties te maken krijgen.

Een op de vijf Nederlanders krijgt dementie, en 70% van die mensen woont thuis. Dat betekent dat steeds meer inwoners en organisaties dagelijks te maken krijgen met dementie. ‘We worden met z’n alleen steeds ouder en  hierdoor wordt het risico op dementie groter”, vertelt wethouder Eric Braamhaar. “Daarom zetten wij ons als gemeente in voor een dementievriendelijke gemeenschap, waarin iedereen dementie accepteert. En waarin we mensen helpen als ze het even niet meer weten.”

Eerste stap

Een eerste stap op weg naar een dementievriendelijke gemeenschap is het vergroten van kennis over dementie onder de eigen medewerkers van de gemeente. Zij volgden afgelopen zomer de training ‘GOED omgaan met dementie’.

Ook inwoners kunnen een training ‘GOED omgaan met dementie’ volgen. Hij is inmiddels twee keer gehouden in Wierden en wordt op 14 november gegeven in Enter. Het is ook mogelijk om online een training te volgen. Voor meer informatie zie www.wierden.nl/dementievriendelijk.

Inwoners die te maken hebben met dementie, konden in oktober 2019 ook de theatervoorstelling ‘Waar ga je heen?’ bezoeken. Bijna 200 mensen zagen deze indrukwekkende voorstelling in Wierden of in Enter en deelden ervaringen en tips met elkaar.

Toekomst

De gemeente Wierden blijft zich ook in de toekomst inzetten voor een dementievriendelijke gemeenschap. Op de hoogte blijven van activiteiten? Volg ons dan op facebook of houd www.wierden.nl/dementievriendelijk in de gaten.

Reacties (0)