Plan Oost

Samen werken aan een mooi en duurzaam Plan Oost! Dat is het doel van project Plan Oost dat de gemeente Wierden eind 2018 is gestart. In het project werkt de gemeente onder andere samen met Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter, Buurkracht en Reggewoon om plannen te realiseren, maar worden ook de buurtbewoners zoveel mogelijk betrokken bij de plannen.

Energie

In Plan Oost is een buurtteam actief, bestaande uit buurtbewoners, dat u graag informeert over de mogelijkheden van duurzame energie in uw huis. Dat kan advies zijn over de aanschaf van zonnepanelen maar ze denken ook graag met u mee over betere isolatie van uw woning. Vanuit Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter voeren zij gratis warmtescans van u huis uit. Zo kunt u precies zien op welke plekken in uw huis de meeste warmte verdwijnt zodat u gericht maatregelen kunt nemen.

Water

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er bij hevige regen vaker wateroverlast is in Plan Oost dan in andere wijken in onze gemeente. De afgelopen jaren is het aantal hevige regenbuien toegenomen en de verwachting is dat die regenbuien in de toekomst nog vaker en intensiever zullen voorkomen. Dat soort extreme buien kan het rioolstelsel niet goed aan, waardoor er wateroverlast kan ontstaan. Als gemeente kunnen we hier gedeeltelijk iets aan doen, door bijvoorbeeld een gescheiden rioolstelsel aan te leggen waarbij regenwater apart wordt opgevangen en langzaam terug de grond indruppelt of door wadi’s te realiseren zoals we deze zomer aan de Korianderhof hebben gedaan. Ook kunnen we meer groen aanleggen op gemeentegrond.

Wat kunt u doen?

Daarnaast hebben we ook uw hulp nodig, want ongeveer 70% van de oppervlakte van de gemeente Wierden is eigendom van particulieren of bedrijven. U kunt bijvoorbeeld uw regenpijp afkoppelen van het riool, tegels in uw tuin vervangen voor groen of water opvangen in een regenton. Op www.wierden.nl/waterbewustetuin vindt u meer informatie en ideeën om uw tuin watervriendelijk in te richten.

Biodiversiteit

In Plan Oost willen we ook bewust aandacht besteden een biodiversiteit. Variatie van planten en insecten is belangrijk voor het evenwicht in de natuur, want door verschillende leven blijft de natuur beter in evenwicht.

Nieuwsbrief

We willen graag zoveel mogelijk mensen op de hoogte houden van wat we doen in Plan Oost. Daarom versturen wij regelmatig een digitale nieuwsbrief waarin in u alles leest over de voortgang op het gebied van duurzaamheid in Plan Oost.

Aanmelden nieuwsbrief