Vluchtelingen opvangen

Er zijn al veel Oekraïners gevlucht voor de oorlog in hun land. De verwachting is dat dit er alleen maar meer worden. Niet alleen in Nederland, maar ook in onze gemeente moeten we ons inzetten voor de opvang van deze vluchtelingen. 

We staan als gemeente voor de opdracht zo veel mogelijk vluchtelingen een verblijfplaats te kunnen bieden. Daarvoor brengen we alle mogelijkheden in kaart, van leegstaande kantoorpanden tot woningen uit de leegstandswet. Bezit u zelf een leegstaand pand, of heeft u suggesties voor locaties waar we vluchtelingen kunnen opvangen? Laat het ons weten! Mail naar oekraine@wierden.nl 

Zelf vluchtelingen opvangen?

Wilt u zelf vluchtelingen opvangen? Een fantastisch aanbod, maar zorg dat u goed geïnformeerd bent! In onze regio verzorgt NuTwente de coördinatie van vluchtelingen in particuliere opvang. Zij verzorgen (verplichte) informatiesessies, zodat u de keuze om gastgezin te worden kunt maken op basis van recente, goede en volledige informatie. Daarnaast plannen zij een intakegesprek bij u thuis; waarbij u de mogelijkheid heeft vragen te stellen en gekeken wordt of de ruimte waar vluchtelingen worden opgevangen voldoet aan de richtlijnen. 

Via onderstaande button gaat u naar de website van NuTwente, daar leest u alle informatie over opvang, inschrijven en dergelijke.

Website NuTwente.nl

Vangt u al vluchtelingen op?

Woont u in de gemeente Wierden en vangt u al vluchtelingen op? Allereerst: hartelijk dank! Het is belangrijk dat de gemeente weet waar Oekraïense vluchtelingen verblijven. We zijn verplicht dit te registreren, maar ook voor de Oekraïense vluchtelingen zelf is inschrijven belangrijk. Door de vluchtelingen in te schrijven kunnen wij ze de best mogelijke steun bieden, zoals zorg, onderwijs, vervoer en begeleiding. Via onderstaande button maakt u online een afspraak voor inschrijving.

Vangt u een gezin op? Dan is het noodzakelijk dat het hele gezin gelijktijdig wordt ingeschreven. Het aantal gezinsleden kunt u aangeven bij 'aantal'. Het kan handig zijn dat u zelf meekomt naar de inschrijving, bijvoorbeeld voor informatie over de verblijfplaats, maar dit is niet noodzakelijk. 

Afspraak maken voor inschrijving van Oekraïense vluchtelingen

Is online een afspraak maken voor u lastig? Bel dan met het Loket Burgerzaken, via 0546-580834.

Vragen of meer informatie?

Mailen kan naar oekraine@wierden.nl of bel naar het Zorgloket, 0546-580990.