Dinsdag 18 juli heeft de kindergemeenteraad van de gemeente Wierden een kinderburgemeester gekozen. De 12-jarige Milan Hopster uit Wierden wordt op 26 september 2023 door burgemeester Doret Tigchelaar tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd. Ook de overige kinderraadsleden worden die avond geïnstalleerd, waarna ze op 19 oktober hun eerste kinderraadsvergadering hebben.

De elf kinderraadsleden hebben tijdens ‘Groep 8 aan de macht’ op 17 mei een plek in de kindergemeenteraad bemachtigd. Twee van hen stelden zich kandidaat voor het kinderburgemeesterschap. Tijdens drie pitchrondes moesten de twee kandidaten de overige kinderraadsleden overtuigen waarom juist zij een goede kinderburgemeester zijn. Milan kreeg de meeste stemmen en mag zich nu dus kinderburgemeester van de gemeente Wierden noemen.

Milan: “Dat ik ooit kinderburgemeester zouden worden had ik nooit verwacht, maar ik ben heel blij dat ik gekozen ben. Ik verzin graag ideeën, bedenk oplossingen, denk graag iets verder door. En ik heb genoeg tijd om dit echt tot mijn prioriteit te maken. Dat komt denk ik goed van pas als burgemeester. Maar het belangrijkst vind ik dat iedereen ideeën moet kunnen delen. Ik wil er graag samen met de kinderraad een leerzaam jaar van maken!”

Burgemeester Doret Tigchelaar: “Ik ben harstikke blij met ‘mijn’ nieuwe kinderburgemeester! Milan wist goed de andere raadsleden te overtuigen waarom hij dit graag wil doen. Hij liet zijn karakter zien, toonde echtheid en oprechtheid en benadrukte het belang van samenwerken. Dat wil hij in zijn burgemeesterschap ook terug laten komen: er zijn voor alle kinderen van Wierden, om samen verschil te kunnen maken. Ik verheug me ontzettend op het komende jaar.”

Installatie kinderraad en kinderburgemeester

De kinderraad en de kinderburgemeester worden tijdens de gemeenteraadsvergadering op 26 september 2023 geïnstalleerd. De vergadering start hierdoor iets vroeger, namelijk om 18.30 uur. Het eerste agendapunt is de installatie, deze zal tot ongeveer 19.30 uur duren. De vergadering van de gemeenteraad wordt ook digitaal uitgezonden.

Vergaderen

Na de installatie is op www.wierden.nl alle informatie over de kinderraad terug te vinden. Onder andere de jaaragenda van de kinderraad en de vijf data waarop zij in het nieuwe schooljaar gaan vergaderen. De vergaderingen zijn openbaar, dus iedereen is welkom om een vergadering bij te wonen. Verslagen worden ook op de website gepubliceerd. Inwoners kunnen de kinderraad ook benaderen met vragen en/of suggesties. Dat kan per mail, via kinderraad@wierden.nl.