Wat is 'Lang zult u wonen' en levensloopbestendig bouwen?

Lang zult u wonen wil Overijsselaars stimuleren hun eigen woning (meer) levensloopbestendig te maken. Daartoe worden adviezen, tips en praktijkvoorbeelden aangedragen.

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met Wijksaam - coördinator , Marieke Huiskes: telefoon 0546 - 580 939 / 06 -17596540 (m.huiskes@wierden.nl)

Dit gebeurt zowel in de vorm van folders en brochures als op de gloednieuwe website www.langzultuwonen.nl. Daarnaast krijgen geïnteresseerden advies-aan-huis door een expert aangeboden. Verder kunnen provincie en deelnemende gemeenten in het kader van de campagne rekenen op ondersteuning bij voorlichtingsbijeenkomsten en inloopdagen, onder meer in de vorm van voorlichtingsmateriaal op maat. Ook biedt Lang zult u wonen gemeenten, bedrijven en personen die een rol spelen bij woningaanpassingen een platform om hun kennis en ervaringen te delen.

Last but not least: in samenwerking met RTV Oost wordt gewerkt aan een tv-serie waarin alles draait om het levensloopbestendig maken van woningen. Naar verwachting komen de eerste afleveringen in het voorjaar op de buis.

Woningen ‘levensloopbestendig’ maken

Net als in heel Nederland, stijgt ook in Overijssel de gemiddelde levensduur van de inwoners. Veel Overijsselaars wonen prettig, in een mooi huis in een gezellige buurt. Ze zouden er meteen voor tekenen om nog heel veel jaren comfortabel in hun huis te kunnen blijven wonen. Om daar zelf invloed op uit te oefenen is het zinvol om nu al rekening te houden met de toekomst en het huis meer ‘levensloopbestendig’ te maken. Zo kunnen kleine aanpassingen nu en later voor extra comfort zorgen. Bijvoorbeeld eenhendelmengkranen met gemakkelijke bediening in keuken, badkamer en toilet. Slipvast materiaal op de traptreden. Inloopdouche in plaats van douchebak. Gordijnen en zonneschermen met afstandbediening. Of beugels en steunen in badkamer en toilet. Of, heel simpel, een mandje onder de brievenklep in de voordeur. Overal in, en ook om het huis, kan met dit soort betrekkelijke kleine aanpassingen het wonen vergemakkelijkt worden.

Wie verder wil gaan kan kiezen voor bijvoorbeeld drempelloze overgangen tussen de diverse ruimten, toilet op comforthoogte, traplift of slaapkamer beneden. In het laatste geval kan zelfs een aanbouw gewenst zijn. Hoe ingrijpend zo’n verbouwing ook is, vaak blijkt ook dan een verhuizing duurder uit te vallen …