Een kierstandhouder kan inbraak voorkomen

Dit item is verlopen op 25-07-2016.

Bijna elke week verschijnt er wel een bericht in de krant van criminelen die met een smoesje een huis weten binnen te komen. Ze doen zich voor als medewerker van een energiebedrijf, zorginstantie of pakketdienst. Oplichters en overvallers kunnen geloofwaardig overkomen en zien er vaak keurig en betrouwbaar uit. Het zijn mensen die je niet graag voor een dichte deur laat staan - en dat weten ze. Eenmaal binnen speuren ze de kamers af en nemen mee wat ze te pakken kunnen krijgen. Meestal is dat geld, een portemonnee of sieraden.

Criminelen kiezen vaak senioren als slachtoffer, maar eigenlijk kan iedereen slachtoffer worden van een babbeltruc.

Tips

Geef onbekenden aan de deur geen kans om met een smoes of met geweld binnen te komen. Zorg dat je ziet wie voor de deur staat. Daarom is een kierstandhouder, de stevige variant van een deurketting, een goede oplossing. Een kierstandhouder zorgt dat de deur maar een paar centimeter open kan. Dat is voldoende om een collectant geld te geven of een enveloppe aan te nemen. Zo kunt u bezoekers beleefd en zorgeloos te woord staan.

  • Maak met uzelf de afspraak dat u niet zomaar de deur opendoet voor onbekenden. Kijk door het raam, deurspion of gebruik de intercom.
  • Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag bij twijfel om legitimatie, ook als hij zegt namens de gemeente, een bedrijf of instelling te komen. Of bel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie.
  • Medewerkers van een bank, verzekeringsmaatschappij of de thuiszorg komen nooit onaangekondigd bij u aan de deur. Zij maken altijd vooraf een afspraak en vinden het geen enkel probleem als u om legitimatie vraagt.
  • Geef nooit uw pincode af. Ook niet aan medewerkers van de bank of politie.
  • Aan onverwacht bezoek (bijvoorbeeld een elektriciteitsbedrijf) kunt u ook vragen om op een ander tijdstip terug te komen als er meer mensen thuis zijn.
  • Plaats een kierstandhouder

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Criminelen kunnen op verschillende manieren uw huis proberen binnen te komen. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) kunt u de kans op een babbeltruc, inbraak of woningoverval verkleinen. Een van de eisen van het keurmerk is dat bewoners altijd kunnen zien wie er voor de deur staat. Bijvoorbeeld door glas naast de deur of een deurspion. Ook goede (openbare) verlichting en groenbeheer - dat in het Politiekeurmerk Veilig Wonen is vastgelegd - zorgen ervoor dat er zicht is vanaf de straat en vanuit andere woningen op uw voordeur.

Kijk voor meer informatie op www.politiekeurmerk.nl. Op deze website staan nog meer tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc of andere vormen van criminaliteit.