Maak het inbrekers niet te gemakkelijk

Dit item is verlopen op 25-07-2016.

We denken vaak dat inbraken worden gepleegd door doorgewinterde criminelen, waartegen je jezelf maar moeilijk kunt beschermen. Niets blijkt echter minder waar. Ongeveer tachtig procent van de woninginbraken wordt gepleegd door zogenoemde gelegenheidsdieven. Zij bereiden weinig tot niets voor, kiezen voor snel succes en zo min mogelijk risico’s. Slecht verlichte oudere buurten met achterpaden hebben hun voorkeur. Het liefst slaan deze inbrekers toe in hun eigen woonomgeving, omdat ze daar de vluchtwegen goed kennen.

Buit ligt in het zicht

De inbrekers hebben geen voorkeur voor een bepaald type woning. Zolang de buit maar goed is. Als de buit in het zicht ligt, zoals een laptop op de vensterbank, weet de inbreker dat zijn kraak wat gaat opleveren. Het gezegde ‘de gelegenheid maakt de dief’ is in deze tijd nog steeds van toepassing.

Woning is gemakkelijk te kraken

Een andere belangrijke overweging die de inbreker maakt, is of de woning makkelijk te kraken is. Donkere hoekjes, opstapjes naar een raam, een niet goed gesloten deur; het zijn allemaal zaken die uw woning een aantrekkelijk doelwit maken. De meeste gelegenheidsinbrekers taaien af als ze niet binnen enkele minuten de woning binnen kunnen komen. Hun grootste angst is om gezien of gehoord te worden.

Het is zaak uw woning voor inbrekers zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Dit kan door preventieve maatregelen te nemen. Laat uw sleutels bijvoorbeeld niet slingeren en denk aan het vergrendelen van deuren en ramen wanneer u gaat slapen of het huis verlaat. Vergeet dan niet om de sleuteltjes uit bijvoorbeeld de raamsloten te halen. In buurten waar veel wordt ingebroken is er vaak achterstallig onderhoud en kan het hang- en sluitwerk verouderd zijn. Naast goede sloten, is het belangrijk kieren in kozijnen te dichten en opklimmogelijkheden te beperken. Daarnaast is een goed alarmsysteem verstandig. Beveiligingsstickers en een alarmsysteem met sirene geven een signaal af dat uw woning beschermd is.

Sloten en alarm worden niet goed gebruikt

Het installeren van preventieve maatregelen is één, goed gebruik ervan is minstens zo belangrijk. Een goed slot dat niet gesloten wordt, verliest zijn kracht. Een alarmsysteem met standaardcodes mist ook zijn doel. Besef bovendien dat een enkele maatregel niet volstaat om een inbraak te voorkomen. Het gaat altijd om een samenhang van maatregelen.

Ziet u iets verdachts? Bel 112

U bewijst uzelf en uw buren ook een grote dienst door alert te zijn wanneer u buiten iets ziet of hoort.  Bij verdachte situaties belt u dus 112.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) helpt om deze samenhang te realiseren. Wacht niet tot het te laat is, maar ga zelf aan de slag met veilig wonen. De PKVW-bedrijven die door het hele land zijn gevestigd, helpen u hier graag bij. Zij kunnen u meer informatie geven over de manier waarop u alle 'inbraakgevoelige' plekken van uw woning kunt beveiligen. Kijk voor meer informatie over het Politiekeurmerk Veilig Wonen, PKVW-bedrijven en tips om een woninginbraak te voorkomen op www.politiekeurmerk.nl .